"Evropa nostra": Dečani na listi da ukažemo na njegovu dugogodišnju ugroženost

Srna
"Evropa nostra": Dečani na listi da ukažemo na njegovu dugogodišnju ugroženost

BEOGRAD- Organizacija "Evropa nostra" uvrstila je Manastir Visoki Dečani uvrstila na listu sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasljeđa Evrope za 2021. godinu kako bi privukla veću pažnju domaće i strane javnosti o dugogodišnjoj ugroženosti ovog spomenika kulture, koji je od 2006. godine na Listi svjetske baštine u opasnosti.

To je rekao izvršni potpredsjednik organizacije Gi Klos, te naglasio kako je "Evropa nostra" spremna da se angažuje da bi se u otvorenom i konstruktivnom razgovoru sa svim zainteresovanim stranama pronašao izlaz iz sadašnje situacije.

- Nadamo se da će zahvaljujući odgovornom ponašanju svih relevantnih aktera u ne tako dalekoj budućnosti, Manastir Visoki Dečani biti uklonjen, ne samo sa naše liste najugroženijih spomenika kulture u Evropi, već sa liste svjetske baštine u opasnosti - rekao je Klos za "Večernje novosti".

On je naglasio da Manastir Dečani ne treba da bude izvor sukoba između različitih zajednica koje žive na prostoru Balkana već ono što ih spaja.

- Dečani treba da postanu dragocjena spona između onih koji su posvećeni evropskim vrijednostima i žele da se na tim prostorima trajno vrati dijalog i mir među narodima i njihovim kulturnim i duhovnim identitetom - rekao je on.

Odluku Međunarodne organizacije "Evropa nostra" da se Manastir Visoki Dečani nađe na listi od sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasljeđa Evrope za 2021. godinu pokušali su da osujete zvaničnici samoproglašenog Kosova, koji tvrde da Visoki Dečani ne ispunjavaju kriterijume da budu na toj listi.

Predsjednik i premijer samoproglašenog Kosova Vljosa Osmani i Aljbin Kurti naveli su u pismu organizaciji "Evropa nostre" da je obaveza Srpske pravoslavne crkve (SPC) da prizna nezavisnost Kosova, te da je to "preduslov" da uživa svoja prava.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana