Ђурић: Срби на Космету најпрогоњенији у Европи, КФОР да их заштити

Srna
Ђурић: Срби на Космету најпрогоњенији у Европи, КФОР да их заштити

БЕОГРАД - Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да су Срби на Косову и Метохији у безбједносном смислу најпрогоњенија етничка група у Европи, те затражио хитне мјере међународне мисије ради њихове заштите.

"Захтевам од међународних мисија на Косову и Метохији да хитно предузму мере и радње из својих надлежности и мандата утврђеног Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН да, делујући директно и преко привремених институција самоуправе у Приштини, зауставе најновији талас етнички мотивисаног насиља према Србима", рекао је Ђурић.

Ђурић је нагласио да напади на Србе у посљедњих неколико дана указују да привремене институције самоуправе у покрајини нису у стању или не желе да самостално ријеше овај проблем, саопштено је из Канцеларије.

"Зато је неопходно да КФОР, УНМИК, ЕУЛЕКС и други међународни актери у покрајини испуне свој мандат и зараде плате које добијају, а не да седе по приштинским ресторанима док екстремисти некажњено угрожавају оне за чију су безбедност и права одговорни", поручио је Ђурић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана