Đurić: Srbi na Kosmetu najprogonjeniji u Evropi, KFOR da ih zaštiti

Srna
Đurić: Srbi na Kosmetu najprogonjeniji u Evropi, KFOR da ih zaštiti

BEOGRAD - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da su Srbi na Kosovu i Metohiji u bezbjednosnom smislu najprogonjenija etnička grupa u Evropi, te zatražio hitne mjere međunarodne misije radi njihove zaštite.

"Zahtevam od međunarodnih misija na Kosovu i Metohiji da hitno preduzmu mere i radnje iz svojih nadležnosti i mandata utvrđenog Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN da, delujući direktno i preko privremenih institucija samouprave u Prištini, zaustave najnoviji talas etnički motivisanog nasilja prema Srbima", rekao je Đurić.

Đurić je naglasio da napadi na Srbe u posljednjih nekoliko dana ukazuju da privremene institucije samouprave u pokrajini nisu u stanju ili ne žele da samostalno riješe ovaj problem, saopšteno je iz Kancelarije.

"Zato je neophodno da KFOR, UNMIK, EULEKS i drugi međunarodni akteri u pokrajini ispune svoj mandat i zarade plate koje dobijaju, a ne da sede po prištinskim restoranima dok ekstremisti nekažnjeno ugrožavaju one za čiju su bezbednost i prava odgovorni", poručio je Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana