Ђурић: Београд Куртију неће дозволити језик пријетњи и уцјена

Срна
Ђурић: Београд Куртију неће дозволити језик пријетњи и уцјена

БЕОГРАД - Амбасадор Србије у Вашингтону Марко Ђурић оцијенио је данас поводом најаве премијера тзв. Косова Аљбина Куртија о поновном увођењу реципрочних мјера да је ријеч о покушају обраћања Србији језиком ултиматума и уцјена, што је, сматра, много опасније од пријетњи.

Он је за Политику рекао да предсједник Србије Александар Вучић и Влада, који су чврсто опредељени за конструктиван дијалог, сигурно неће дозволити Куртију или било ком другом албанском лидеру да уведу језик пријетњи и уцјена у "мејнстрим" дијалога.

Истовремено, додао је, свако ко жели мир, сарадњу и отварање ка трајној стабилности више је него добродошао.

"Не мислим да је ријеч само о пријетњама вић и о нечему нажалост опаснијем. На дјелу је и покушај обраћања Србији језиком ултиматума и уцјена. Или ћете безусловно признати једнострано проглашену независност Косова или ћете бити суочени са одмаздом, у различитим хибридним формама и казненим мерама", рекао је Ђурић.

Ове казнена мЈере, објашњава, прије свега ће бити усмјерене на привреду и физички доступно становништво које обавља неку врсту промета између централне Србије и КиМ.

Према његовим ријечима, овакав дискурс из Приштине може доћи као изненађење само онима који су, наивно или из сопствених политичких интереса, "неутемељено" у Куртију гледали представника "умјерене" и "грађанске опције".

"Лично сматрам да не постоји ништа умјерено у вези са новом владом у Приштини и у то ће се ускоро уверити и шира међународна заједница и сви они који су га у региону из опортунистичких или мање бенигних разлога гледали са симпатијама", оцењује Ђурић.

Подсјећа да је у недељи након што је амерички државни секретар Ентони Блинкен позвао Приштину на конструктиван однос према дијалогу, Курти умјесто тога најавио мјере одмазде, а да је затим функционер његове странке Самоопредељење најавио уједињење са Албанијом "ако треба и пушком", да би све кулминирало захтевима наводне НВО из Приштине за кривичним гоњењем игумана манастира Високи Дечани Саве Јањића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана