Đurić: Beograd Kurtiju neće dozvoliti jezik prijetnji i ucjena

Srna
Đurić: Beograd Kurtiju neće dozvoliti jezik prijetnji i ucjena

BEOGRAD - Ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ocijenio je danas povodom najave premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija o ponovnom uvođenju recipročnih mjera da je riječ o pokušaju obraćanja Srbiji jezikom ultimatuma i ucjena, što je, smatra, mnogo opasnije od prijetnji.

On je za Politiku rekao da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada, koji su čvrsto opredeljeni za konstruktivan dijalog, sigurno neće dozvoliti Kurtiju ili bilo kom drugom albanskom lideru da uvedu jezik prijetnji i ucjena u "mejnstrim" dijaloga.

Istovremeno, dodao je, svako ko želi mir, saradnju i otvaranje ka trajnoj stabilnosti više je nego dobrodošao.

"Ne mislim da je riječ samo o prijetnjama vić i o nečemu nažalost opasnijem. Na djelu je i pokušaj obraćanja Srbiji jezikom ultimatuma i ucjena. Ili ćete bezuslovno priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova ili ćete biti suočeni sa odmazdom, u različitim hibridnim formama i kaznenim merama", rekao je Đurić.

Ove kaznena mJere, objašnjava, prije svega će biti usmjerene na privredu i fizički dostupno stanovništvo koje obavlja neku vrstu prometa između centralne Srbije i KiM.

Prema njegovim riječima, ovakav diskurs iz Prištine može doći kao iznenađenje samo onima koji su, naivno ili iz sopstvenih političkih interesa, "neutemeljeno" u Kurtiju gledali predstavnika "umjerene" i "građanske opcije".

"Lično smatram da ne postoji ništa umjereno u vezi sa novom vladom u Prištini i u to će se uskoro uveriti i šira međunarodna zajednica i svi oni koji su ga u regionu iz oportunističkih ili manje benignih razloga gledali sa simpatijama", ocenjuje Đurić.

Podsjeća da je u nedelji nakon što je američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao Prištinu na konstruktivan odnos prema dijalogu, Kurti umjesto toga najavio mjere odmazde, a da je zatim funkcioner njegove stranke Samoopredeljenje najavio ujedinjenje sa Albanijom "ako treba i puškom", da bi sve kulminiralo zahtevima navodne NVO iz Prištine za krivičnim gonjenjem igumana manastira Visoki Dečani Save Janjića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana