Ђаци у Србији од понедјељка у клупама, кафићи и даље затворени

Срна, Танјуг
Ђаци у Србији од понедјељка у клупама, кафићи и даље затворени

БЕОГРАД - Кризни штаб за борбу против вируса корона донио је одлуку да се ђаци у Србији у понедјељак, 19. априла, враћају у клупе, док ће кафићи и ресторани и даље бити затворени, осим башта.

Ђаци ће наставу похађати по моделу од 1. септембра - по смјенама, са мање ученика у одјељењима, уз обавезу ношења маски.

Дозвољавају се припреме за Београдски маратон у јуну, у оквиру којег ће бити одржан само такмичарски дио.

- Одлучено је да цијена PCR теста за странце и домаће грађане буде изједначена - саопштио је члан Кризног штаба епидемиолог Предраг Кон.

Кон је нагласио да је повећан број отпуста из болница у односу на пријем, те да полако долази до пражњења болница.

На питање зашто је донета одлука да се ђаци врате у клупе иако је и даље на дневном нивоу велики број новозаражених, Кон каже да, ако би се по томе и тако одлучивало, никада не би било вријеме за то.

- Ризик постоји, мислим да су се све мјере показале и корисним и успешним, затварање је било да британски сој када стигне, а стигао је, не захвати школски узраст - казао је др Кон и додао да слиједи и распуст 30. априла тако да вирус не може толико да се подигне за то време.
- Што се тиче других мера нема промена, остаје као што је и до сада било. Епидемиолошка ситуација је изашла из ванредне, оцењујемо је као неповољну - казао је др Кон.
Додао је да је и даље велики број пацијената на интензивним његама, као и у болницама, али да је забележен већи број отпуста од пријема.

(Крај

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана