Đaci u Srbiji od ponedjeljka u klupama, kafići i dalje zatvoreni

Srna, Tanjug
Đaci u Srbiji od ponedjeljka u klupama, kafići i dalje zatvoreni

BEOGRAD - Krizni štab za borbu protiv virusa korona donio je odluku da se đaci u Srbiji u ponedjeljak, 19. aprila, vraćaju u klupe, dok će kafići i restorani i dalje biti zatvoreni, osim bašta.

Đaci će nastavu pohađati po modelu od 1. septembra - po smjenama, sa manje učenika u odjeljenjima, uz obavezu nošenja maski.

Dozvoljavaju se pripreme za Beogradski maraton u junu, u okviru kojeg će biti održan samo takmičarski dio.

- Odlučeno je da cijena PCR testa za strance i domaće građane bude izjednačena - saopštio je član Kriznog štaba epidemiolog Predrag Kon.

Kon je naglasio da je povećan broj otpusta iz bolnica u odnosu na prijem, te da polako dolazi do pražnjenja bolnica.

Na pitanje zašto je doneta odluka da se đaci vrate u klupe iako je i dalje na dnevnom nivou veliki broj novozaraženih, Kon kaže da, ako bi se po tome i tako odlučivalo, nikada ne bi bilo vrijeme za to.

- Rizik postoji, mislim da su se sve mjere pokazale i korisnim i uspešnim, zatvaranje je bilo da britanski soj kada stigne, a stigao je, ne zahvati školski uzrast - kazao je dr Kon i dodao da slijedi i raspust 30. aprila tako da virus ne može toliko da se podigne za to vreme.
- Što se tiče drugih mera nema promena, ostaje kao što je i do sada bilo. Epidemiološka situacija je izašla iz vanredne, ocenjujemo je kao nepovoljnu - kazao je dr Kon.
Dodao je da je i dalje veliki broj pacijenata na intenzivnim njegama, kao i u bolnicama, ali da je zabeležen veći broj otpusta od prijema.

(Kraj

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana