Дачић: Претражити архиве западних земаља

Srna
Дачић: Претражити архиве западних земаља

БЕОГРАД- Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да би историчари из Србије, након објављивања британских докумената о догађајима у Сребреници, требало сада да се посвете изучавању британских и архива осталих земаља о том периоду.

- Неће нама сами Енглези, Американци, па чак и Руси дати све те ствари. То мора неко из Србије да иде и да проучава, да тражи - рекао је Дачић.  

Додао је да у тим архивама не постоје подаци само о Сребреници, те додао да су прије Сребренице били и случајеви "Маркале" и "Васо Мискин", односно случајеви из рата у Сарајеву, када су од граната погинули цивили, за шта су оптужени Срби. 

- Где су аустријски, немачки, енглески, мађарски архиви, шта је са руским архивима у вези са тим периодом? - изјавио је Дачић за Телевизију "Хепи".  

Нагласио је да се на основу тога пише историја, али да још није све за историју јер су и даље све те ствари актуелне и о томе се расправља и доносе одлуке, те оцијенио да би велики број одговора на ова питања могао да се сазна када се погледају архиве. 

Дачић је као примјер навео Дејтонски споразум и упитао да ли је тадашњи амерички званичник Ричард Холбрук стварно обећао тадашњем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу да неће ићи у Хаг, а тадашњем предсједнику СР Југославије Слободану Милошевићу да Америка неће признати Косово, ако се допусти улазак верификатора на подручје Косова и Метохије. 

Дачић је рекао да Србија нема оригинални примјерак Дејтонског споразума са потписом Милошевића, те додао да му је речено да је то уништено у некој поплави у Министарству спољних послова Србије, али да има копију. 

Он је навео да су врло богате америчке архиве и да се можда из њих некада сазна да ли је Холбрук нешто обећао Милошевићу. 

- Кроз архиве се види и распад Југославије. Из америчке архиве ће се све видети јер Американци све разговоре снимају, ако је Холбрук заиста нешто обећавао Милошевићу - додао је Дачић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана