Dačić: Pretražiti arhive zapadnih zemalja

Srna
Dačić: Pretražiti arhive zapadnih zemalja

BEOGRAD- Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da bi istoričari iz Srbije, nakon objavljivanja britanskih dokumenata o događajima u Srebrenici, trebalo sada da se posvete izučavanju britanskih i arhiva ostalih zemalja o tom periodu.

- Neće nama sami Englezi, Amerikanci, pa čak i Rusi dati sve te stvari. To mora neko iz Srbije da ide i da proučava, da traži - rekao je Dačić.  

Dodao je da u tim arhivama ne postoje podaci samo o Srebrenici, te dodao da su prije Srebrenice bili i slučajevi "Markale" i "Vaso Miskin", odnosno slučajevi iz rata u Sarajevu, kada su od granata poginuli civili, za šta su optuženi Srbi. 

- Gde su austrijski, nemački, engleski, mađarski arhivi, šta je sa ruskim arhivima u vezi sa tim periodom? - izjavio je Dačić za Televiziju "Hepi".  

Naglasio je da se na osnovu toga piše istorija, ali da još nije sve za istoriju jer su i dalje sve te stvari aktuelne i o tome se raspravlja i donose odluke, te ocijenio da bi veliki broj odgovora na ova pitanja mogao da se sazna kada se pogledaju arhive. 

Dačić je kao primjer naveo Dejtonski sporazum i upitao da li je tadašnji američki zvaničnik Ričard Holbruk stvarno obećao tadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću da neće ići u Hag, a tadašnjem predsjedniku SR Jugoslavije Slobodanu Miloševiću da Amerika neće priznati Kosovo, ako se dopusti ulazak verifikatora na područje Kosova i Metohije. 

Dačić je rekao da Srbija nema originalni primjerak Dejtonskog sporazuma sa potpisom Miloševića, te dodao da mu je rečeno da je to uništeno u nekoj poplavi u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, ali da ima kopiju. 

On je naveo da su vrlo bogate američke arhive i da se možda iz njih nekada sazna da li je Holbruk nešto obećao Miloševiću. 

- Kroz arhive se vidi i raspad Jugoslavije. Iz američke arhive će se sve videti jer Amerikanci sve razgovore snimaju, ako je Holbruk zaista nešto obećavao Miloševiću - dodao je Dačić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana