Дачић: Избјеглицама са територије СФРЈ 4.200 станова

Tanjug
Дачић: Избјеглицама са територије СФРЈ 4.200 станова

КИКИНДА - Први потпредсједник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да је у претходном периоду додијељено више од 4.200 стамбених јединица најугроженијим избјегличким породицама са простора бивше СФРЈ, а највише са простора БиХ и Републике Хрватске.


Дачић је данас у Кикинди присуствовао додјели кључева за станове за 25 породица избјеглих у доба ратних дешавања деведесетих година.

- Регионални стамбени програм један је од начина трајног збрињавања и видова помоћи онима којима је она најнеопходнија. Програм има за циљ да збрине најугроженије избегличке породице, укупно њих око 7.000, и има племениту, али и симболичку улогу. Њиме не само да се пружа помоћ вама којима је помоћ већ дуго потребна, већ се његовом реализацијом, а имајући у виду његов регионални карактер, ствара повољнији амбијент у суседским односима - рекао је он.

Дачић је захвалио донаторима Регионалног стамбеног програма, наводећи да се Програм финансира донаторским средствима ЕУ и великог броја појединачних земаља.

Фондом Регионалног стамбеног програма управља Банка за развој Савета Европе, док је Комесаријат за избјеглице и миграције водећа институција која спроводи Програм у Србији, а процес избора корисника спроводи у сарадњи са локалним самоуправама уз надзор УНХЦР-а и ОЕБС-а.

Станови који се данас додјељују дио су Потпројекта 2, чија вредност износи више од 13 милиона евра, од којих је 11,5 милиона обезбјеђено из донације Регионалног стамбеног програма, док 1,5 милион евра представља националну контрибуцију.

У оквиру овог Потпројекта прошле године смо уселили породице у Параћину, Бајиној Башти, Вршцу, поставили камен темељац у Сремској Митровици, а у скорије време биће и у Шапцу, Крушевцу и другим градовима.

Уз стамбена решења подељено је и много пакета грађевинског материјала за обнову постојећих и изградњу нових кућа.

Дачић је захвалио и представницима Делегације Европске уније у Републици Србији, ОЕБС-а, УНХЦР-а.

Такође је захвалио градоначелнику Кикинде Павлу Маркову, који је са својим сарадницима обезбједио земљиште и пратећу инфраструктуру за изградњу станова.

Дачић је породицама које се усељавају пожелио срећу и спокојан живот у новим домовима.

- Будите уверени да Влада Србије, како на унутрашњем плану, тако и у оквиру спољне политике, води независну и помирљиву политику, која за свој циљ има достојанствен и сигуран живот сваког нашег грађанина - поручио је Дачић.
 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана