Dačić: Izbjeglicama sa teritorije SFRJ 4.200 stanova

Tanjug
Dačić: Izbjeglicama sa teritorije SFRJ 4.200 stanova

KIKINDA - Prvi potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je u prethodnom periodu dodijeljeno više od 4.200 stambenih jedinica najugroženijim izbjegličkim porodicama sa prostora bivše SFRJ, a najviše sa prostora BiH i Republike Hrvatske.


Dačić je danas u Kikindi prisustvovao dodjeli ključeva za stanove za 25 porodica izbjeglih u doba ratnih dešavanja devedesetih godina.

- Regionalni stambeni program jedan je od načina trajnog zbrinjavanja i vidova pomoći onima kojima je ona najneophodnija. Program ima za cilj da zbrine najugroženije izbegličke porodice, ukupno njih oko 7.000, i ima plemenitu, ali i simboličku ulogu. Njime ne samo da se pruža pomoć vama kojima je pomoć već dugo potrebna, već se njegovom realizacijom, a imajući u vidu njegov regionalni karakter, stvara povoljniji ambijent u susedskim odnosima - rekao je on.

Dačić je zahvalio donatorima Regionalnog stambenog programa, navodeći da se Program finansira donatorskim sredstvima EU i velikog broja pojedinačnih zemalja.

Fondom Regionalnog stambenog programa upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope, dok je Komesarijat za izbjeglice i migracije vodeća institucija koja sprovodi Program u Srbiji, a proces izbora korisnika sprovodi u saradnji sa lokalnim samoupravama uz nadzor UNHCR-a i OEBS-a.

Stanovi koji se danas dodjeljuju dio su Potprojekta 2, čija vrednost iznosi više od 13 miliona evra, od kojih je 11,5 miliona obezbjeđeno iz donacije Regionalnog stambenog programa, dok 1,5 milion evra predstavlja nacionalnu kontribuciju.

U okviru ovog Potprojekta prošle godine smo uselili porodice u Paraćinu, Bajinoj Bašti, Vršcu, postavili kamen temeljac u Sremskoj Mitrovici, a u skorije vreme biće i u Šapcu, Kruševcu i drugim gradovima.

Uz stambena rešenja podeljeno je i mnogo paketa građevinskog materijala za obnovu postojećih i izgradnju novih kuća.

Dačić je zahvalio i predstavnicima Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, OEBS-a, UNHCR-a.

Takođe je zahvalio gradonačelniku Kikinde Pavlu Markovu, koji je sa svojim saradnicima obezbjedio zemljište i prateću infrastrukturu za izgradnju stanova.

Dačić je porodicama koje se useljavaju poželio sreću i spokojan život u novim domovima.

- Budite uvereni da Vlada Srbije, kako na unutrašnjem planu, tako i u okviru spoljne politike, vodi nezavisnu i pomirljivu politiku, koja za svoj cilj ima dostojanstven i siguran život svakog našeg građanina - poručio je Dačić.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana