Брнабићева потписала споразум о слободној трговини са ЕАЕУ

Срна
Брнабићева потписала споразум о слободној трговини са ЕАЕУ

Београд/Москва - Премијер Србије Ана Брнабић потписала је у Москви Споразум о слободној трговини између Србије и Евроазијске економске уније /ЕАЕУ/ и њених држава чланица, чиме се Србији отвара приступ тржишту од 183 милиона људи.

Договором о слободној трговини, Србија ће моћи да извози готово 100 одсто производа без плаћања царина, а ријеч је о извозу 2.000 тона цигарета, 400 тона крављег сира, неограничен извоз овчијег и козијег сира, као и воћне ракије, 90.000 литара вињака.

Према том споразуму, остаје царина на извоз аутомобила из Србије.

Брнабићева је посјету почела обиласком Иновационог центра "Сколково", након чега је присуствовала радном ручку који је у Сколкову, на око 20 километара од Кремља, организовао руски премијер Дмитриј Медведев за шефове делегација учесника сједнице Евроазијског међувладиног савјета.

Премијер Србије је потом имала билатерални састанак са премијером Русије Дмитријем Медведевим, а у Технопарку присуствовала сједници Евроазијског међувладиног савјета у ширем саставу.

Сколково се налази у Москвској области, и ту се развија "иновациони град" на око 400 хетара. План је да се ту настани око 50.000 људи.

Потом је услиједило потписивање Споразума о слободној трговини између Србије и Евроазијске економске уније коју чине Русија, Бјелорусија, Казахстан, Јерменија и Киргистан.

Србија потписивањем споразума неће постати чланица Евроазијске економске уније, јер чланство и није било тема преговора који су се водили од 2016. године, већ првенствено трговинске квоте за сир, цигарете и друге производе.

Брнабићева ће се током посјете Москви састати и са премијером Бјелорусије Сергејем Румасом и предсједником Евроазијске развојне банке Андрејем Бељановим.

Када је ријеч о Евроазијској економској унији, осим Русије, чланице су и друге бивше совјетске републике - Бјелорусија, Казахстан, Јерменија и Киргистан.

Прошле године робна размјена са ових пет земаља чланица Евроазијске уније била је 3,4 милијарде долара.

Из Србије је извезена роба вриједна 1,1 милијарду долара, а увезена у вриједности 2,3 милијарде.

Премијер Русије Дмитриј Медведев је, током недавне посјете Београду, истакао да Евроазијска економска унија није затворени клуб, већ активно развија међународне односе са великим бројем држава.

Евроазијска економска унија је основана 1. јануара 2015. године на идеју руског предсједника Владимира Путина.

Бруто друштвени производ у ЕЕУ је 1,9 трилиона долара, односно 3,2 одсто свјетског БДП-а, док је незапосленост 5,4 одсто.

Што се тиче политичких односа, за разлику од ЕУ, свака чланица води своју спољну политику, које су некад у раскораку, прије свега, у односу према Бриселу и Пекингу.

Политички и економски однос с Кином, посебно у контексту њене иницијативе "Појас и пут", пресудан је за чланице Евроазијске економске уније.

Евроазијска економска унија, такође, настоји да прошири број својих страних партнера, чак и преко регионалних организација, попут АСЕАН-а у Југоисточној Азији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана