Брнабић: Регион фрустриран односом ЕУ према проширењу

Тањуг
Брнабић: Регион фрустриран односом ЕУ према проширењу

БЕЧ - Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да су се представници земаља Западног Балкана у Бечу сложили да се сви осјећају једнако фрустрирано када је ријеч о европским интеграцијама и односа ЕУ према земљама региона додајући да нису успјели да се договоре и око других питања, попут декларације и регионалних споразума.

Брнабић је новинарима у Бечу, где је учествовала на Самиту Аустрија - Западни Балкан, који је организовао аустријски канцелар Себастијан Курц, казала да од свих проблема који постоје када је реч о евроинтеграцијама два су највећа и то што постоје државе чланице Уније које су апсолутно против проширења и питање постављања нових преседана.

„Јасно је свима да постоје државе чланице које су апсолутно против проширења и скептични су према даљем проширењу, али не кажу то отворено", казала је Брнабић.

Додаје да шта год уради нека земља региона која стреми ка ЕУ, ипак остаје нешто што није довољно.

„То је политичка игра која ће бити контрапродуктивна јер ће се људи уморити. Мислим да би било искреније да те државе чланице кажу да за њих не постоји проширење, али не верујем да ће се то десити", наглашава премијерка.

Према њеним речима, други проблем је постављање преседана, а најновији је тај да чланице решавају билатерална питања користећи европске интеграције.

На питање да ли има заједничке декларације, Брнабић каже да је нема, нажалост, и да је прихваћена декларација канцелара Курца и представника ЕУ Мирослава Лајчака.

„До последњег тренутка смо се трудили да нађемо компромис, Србија је пристала на многе ствари, била сам и на ивици ножа за неке ствари како бисмо показали конструктивност. На неке ствари сам пристала тек када је Курц замолио да прихватимо, али је некако на крају Курти скинуо ту декларацију са стола", казала је Брнабић.

Додаје да је то нова реалност и да неће бити лако и каже да сматра да сада и све више партнера у ЕУ схвата колико је то све тешко.

Наводи да за само два дана из Приштине стижу два потпуно различита сигнала и у том смислу наводи да је јуче Вјоса Османи дозволила усвајање много озбиљнијих докумената, Стратегије за Југоисточну Европу, где се Косово спомиње не само са звјездицом, већ је свуда где се спомиње фуснота и позвала се на Бриселски споразум, док данас имамо другачију поруку.

„Та непредвидивост је додатни изазов са којима се сви, не само централна Србија, суочавамо, нова је ситуација за нас, никада није досадно", казала је.

На питање да ли је дошло до неких непријатних тонова са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, Брнабић каже да није било простора за разне конфликте.

„Једни другима смо рекли све што смо имали, нисам желела да улазим у расправе, поновила сам наше ставове и то је то, трудимо се да будемо конструктивни", додала је.

Говорећи уопштено о ономе о чему се разговарало током Самита у Беочу, Брнабић каже да је било изазовно причати на теме регионалне стабилности и чути нешто ново, с обзиром да се за неколико дана већ по трећи пут састају.

Захвалила се аустријском канцелару Себастијану Курцу на организацији Самита, као и на томе што увек отворено показује посвећеност стабилности региона, али и искрено „гура" агенду проширења ЕУ.

Наводи и да је канцелар Курц рекао најљепше ствари о Србији, у смислу борбе са пандемијом вируса корона, али и да је Аустрија завидно гледала на Србију почетком кампање имунизације, али и у односу на економске резултате током 2020. године, као и на прогнозирани БДП за ову годину.

Теме су биле, како је навела, изазови регионалне стабилности.

„Ту увек имају отворена питања, али морамо да нађемо начин да сарађујемо. Зависи од региона, ми се трудимо да будемо конструктивни и долазимо на све састанке и ту смо као партнери који желе да допринесу другачијој будућности региона", навела је Брнабић.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана