Борељ: Увести западни Балкан у Унију

Srna
Борељ: Увести западни Балкан у Унију

БЕОГРАД - Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ поручио је да треба одржати намјеру да западни Балкан буде уведен у ЕУ. Борељ је у обраћању њемачким амбасадорима током видео-конференције оцијенио да се европски политички модел, заснован на демократији и поштовању људских права, налази пред изазовима и додао да је "битка наратива" посебно видљива на западном Балкану.

"У свијету се дешавају многе драматичне промјене, при чему САД све више губе примат, а Азија постаје све више економски, безбједносно и технички заступљенија. Вирус корона је прва велика криза у посљедњим деценијама гдје САД не предводе глобални одговор. Гдје год да погледамо, видимо јачање ривалитета, посебно између САД и Кине", рекао је Борељ.

Он је нагласио да ЕУ треба да прати сопствене интересе и не буде инструментализована било од Вашингтона или Пекинга, преноси Тањуг. "Потребан нам је бољи стратешки приступ управљању рањивим и зависним дијеловима. Свијет ризикује да постане мање слободан, мање успјешан, мање равноправан, а више издјељен и зато ћете ви дипломате имати пуно посла", поручио је Борељ амбасадорима Њемачке у свијету.

Њемачка од 1. јула преузима предсједавање Савјетом ЕУ од Хрватске. Раније је било најављено да ће западни Балкан и проширење бити један од приоритета њемачке агенде до краја 2020. године. 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана