Borelj: Uvesti zapadni Balkan u Uniju

Srna
Borelj: Uvesti zapadni Balkan u Uniju

BEOGRAD - Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj poručio je da treba održati namjeru da zapadni Balkan bude uveden u EU. Borelj je u obraćanju njemačkim ambasadorima tokom video-konferencije ocijenio da se evropski politički model, zasnovan na demokratiji i poštovanju ljudskih prava, nalazi pred izazovima i dodao da je "bitka narativa" posebno vidljiva na zapadnom Balkanu.

"U svijetu se dešavaju mnoge dramatične promjene, pri čemu SAD sve više gube primat, a Azija postaje sve više ekonomski, bezbjednosno i tehnički zastupljenija. Virus korona je prva velika kriza u posljednjim decenijama gdje SAD ne predvode globalni odgovor. Gdje god da pogledamo, vidimo jačanje rivaliteta, posebno između SAD i Kine", rekao je Borelj.

On je naglasio da EU treba da prati sopstvene interese i ne bude instrumentalizovana bilo od Vašingtona ili Pekinga, prenosi Tanjug. "Potreban nam je bolji strateški pristup upravljanju ranjivim i zavisnim dijelovima. Svijet rizikuje da postane manje slobodan, manje uspješan, manje ravnopravan, a više izdjeljen i zato ćete vi diplomate imati puno posla", poručio je Borelj ambasadorima Njemačke u svijetu.

Njemačka od 1. jula preuzima predsjedavanje Savjetom EU od Hrvatske. Ranije je bilo najavljeno da će zapadni Balkan i proširenje biti jedan od prioriteta njemačke agende do kraja 2020. godine. 
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana