Борељ: Споразум Београда и Приштине мора бити прихватљив за међународну заједницу

Срна
Борељ: Споразум Београда и Приштине мора бити прихватљив за међународну заједницу

БЕОГРАД- Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ изјавио је да је на Београду и Приштини да се договоре о рјешењу за нормализацију односа, али да постигнути споразум мора бити прихватљив и за међународну заједницу.

Борељ је нагласио да се ЕУ јасно залаже за одржавање тренутног стања када су границе у питању и да се неке земље чланице "јако противе кретању у том правцу".

- Сваки договор ће имати колатерални ефекат на регион, а сви знамо како је осјетљиво питање промјене граница. Ако почнете са промјеном граница на једном мјесту, јавиће се и други који желе исто. Зато је најбоље задржати тренутно стање - рекао је Борељ на видео конференцији за новинаре.

Он је нагласио да нема такмичења између ЕУ и САД о питању утицаја на дијалог и да "постоји само један дијалог Београда и Приштине, онај који је покренула и наставља да води ЕУ, те да је ангажман САД у сфери "пропаганде".

- Ако САД желе да помогну то је добро, али нас не покрећу интереси који су у сфери пропаганде, ми желимо да радимо озбиљан посао и покренемо дијалог који је блокиран због политичке нестабилности на Косову - појаснио је Борељ.

Поводом изјаве предсједника самопроглашеног Косова Хашима Тачија да неће да учествује у дијалогу коме посредује специјални представник који долази из земље која не признаје Косово, Борељ је нагласио да је и Београд "могао да се позове на исто право" и одбије учешће уколико је изабран неко ко долази из земље која признаје Приштину, преносе београдски медији.

- Заборавите на то. У питању су службеници, националне дипломате који раде за ЕУ. То је неопростиво. Морате се понашати озбиљно - поручио је Борељ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана