Borelj: Sporazum Beograda i Prištine mora biti prihvatljiv za međunarodnu zajednicu

Srna
Borelj: Sporazum Beograda i Prištine mora biti prihvatljiv za međunarodnu zajednicu

BEOGRAD- Šef diplomatije EU Žozep Borelj izjavio je da je na Beogradu i Prištini da se dogovore o rješenju za normalizaciju odnosa, ali da postignuti sporazum mora biti prihvatljiv i za međunarodnu zajednicu.

Borelj je naglasio da se EU jasno zalaže za održavanje trenutnog stanja kada su granice u pitanju i da se neke zemlje članice "jako protive kretanju u tom pravcu".

- Svaki dogovor će imati kolateralni efekat na region, a svi znamo kako je osjetljivo pitanje promjene granica. Ako počnete sa promjenom granica na jednom mjestu, javiće se i drugi koji žele isto. Zato je najbolje zadržati trenutno stanje - rekao je Borelj na video konferenciji za novinare.

On je naglasio da nema takmičenja između EU i SAD o pitanju uticaja na dijalog i da "postoji samo jedan dijalog Beograda i Prištine, onaj koji je pokrenula i nastavlja da vodi EU, te da je angažman SAD u sferi "propagande".

- Ako SAD žele da pomognu to je dobro, ali nas ne pokreću interesi koji su u sferi propagande, mi želimo da radimo ozbiljan posao i pokrenemo dijalog koji je blokiran zbog političke nestabilnosti na Kosovu - pojasnio je Borelj.

Povodom izjave predsjednika samoproglašenog Kosova Hašima Tačija da neće da učestvuje u dijalogu kome posreduje specijalni predstavnik koji dolazi iz zemlje koja ne priznaje Kosovo, Borelj je naglasio da je i Beograd "mogao da se pozove na isto pravo" i odbije učešće ukoliko je izabran neko ko dolazi iz zemlje koja priznaje Prištinu, prenose beogradski mediji.

- Zaboravite na to. U pitanju su službenici, nacionalne diplomate koji rade za EU. To je neoprostivo. Morate se ponašati ozbiljno - poručio je Borelj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana