Боцан-Харченко: Москва спремна да размотри нове аспекте учешћа у косовском питању

Срна
Боцан-Харченко: Москва спремна да размотри нове аспекте учешћа у косовском питању

БЕОГРАД - Руски амбасадор у Београду Александар Боцан-Харченко рекао је да је Русија спремна да размотри нове аспекте учешћа у рјешавању косовског питања, уколико Србија то буде жељела.

"Уколико Београд буде изашао са неким новим елементима када је ријеч о улози Русије, те идеје могу да буду размотрене, што смо већ истицали и на највишем нивоу", рекао је Боцан-Харченко за руска агенцију РИА "Новости".

Он је подсјетио да, уз све тренутне потешкоће у односима са Западом, питање Косова се појављује у контактима Русије управо са ЕУ.

Харченко је напоменуо да је учешће Русије у рјешавању косовског питања сада, прије свега, одређено њеном улогом као сталног члана Савјета безбједности УН.

"Ово је најважније, јер је проблем Косова дио агенде Савјета безбједности. То је много важније, веће и принципијелније од актуелних преговора, јер је при било ком развоју дијалога могуће само рјешење које задовољава интересе Београда и које може да подржи Савјет безбједности УН", истакао је он.

Боцан-Харченко је рекао да изјаве које се могу чути из Приштине не помажу конструктивном развоју процеса.

"Непостојање нормалних преговора је изазвано тиме што нема потребног спољнополитичког притиска на Приштину, него се углавном врши на Београд", рекао је руски амбасадор.

Он је додао да и у Београду очекују нову рунду притисака под изговором да је неопходо постићи "нормализацију" под условима косовских Албанаца, што значи признање Косова.

"Од Приштине се при томе не тражи ништа, мада мора да испуни раније постигнуте договоре у вези са формирање Заједнице српских општина", додао је он.

Боцан-Харченко је навео да је рјешење потребно остварити на основу међународног права, Резолуције Савјета безбједности УН 1244, али да цијело искуство на косовском питању показује да тога за сада неће бити, као ни реалних преговора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана