Bocan-Harčenko: Moskva spremna da razmotri nove aspekte učešća u kosovskom pitanju

Srna
Bocan-Harčenko: Moskva spremna da razmotri nove aspekte učešća u kosovskom pitanju

BEOGRAD - Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da je Rusija spremna da razmotri nove aspekte učešća u rješavanju kosovskog pitanja, ukoliko Srbija to bude željela.

"Ukoliko Beograd bude izašao sa nekim novim elementima kada je riječ o ulozi Rusije, te ideje mogu da budu razmotrene, što smo već isticali i na najvišem nivou", rekao je Bocan-Harčenko za ruska agenciju RIA "Novosti".

On je podsjetio da, uz sve trenutne poteškoće u odnosima sa Zapadom, pitanje Kosova se pojavljuje u kontaktima Rusije upravo sa EU.

Harčenko je napomenuo da je učešće Rusije u rješavanju kosovskog pitanja sada, prije svega, određeno njenom ulogom kao stalnog člana Savjeta bezbjednosti UN.

"Ovo je najvažnije, jer je problem Kosova dio agende Savjeta bezbjednosti. To je mnogo važnije, veće i principijelnije od aktuelnih pregovora, jer je pri bilo kom razvoju dijaloga moguće samo rješenje koje zadovoljava interese Beograda i koje može da podrži Savjet bezbjednosti UN", istakao je on.

Bocan-Harčenko je rekao da izjave koje se mogu čuti iz Prištine ne pomažu konstruktivnom razvoju procesa.

"Nepostojanje normalnih pregovora je izazvano time što nema potrebnog spoljnopolitičkog pritiska na Prištinu, nego se uglavnom vrši na Beograd", rekao je ruski ambasador.

On je dodao da i u Beogradu očekuju novu rundu pritisaka pod izgovorom da je neophodo postići "normalizaciju" pod uslovima kosovskih Albanaca, što znači priznanje Kosova.

"Od Prištine se pri tome ne traži ništa, mada mora da ispuni ranije postignute dogovore u vezi sa formiranje Zajednice srpskih opština", dodao je on.

Bocan-Harčenko je naveo da je rješenje potrebno ostvariti na osnovu međunarodnog prava, Rezolucije Savjeta bezbjednosti UN 1244, ali da cijelo iskustvo na kosovskom pitanju pokazuje da toga za sada neće biti, kao ni realnih pregovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana