Анђелковић: Ако Србија дијелу Косова да право да само бира свој пут, то би морали да тражимо и за Републику Српску

Тањуг
Анђелковић: Ако Србија дијелу Косова да право да само бира свој пут, то би морали да тражимо и за Републику Српску

БЕОГРАД - Србија је спремна на преговоре о Косову и Метохији, али није на капитулацију, кључна је порука коју је, према оцјени аналитичара Драгомира Анђелковића, предсједник Александар Вучић послао западу у свом излагању у парламенту.

Како каже, Вучић је јасно поручио да Србија неће одустати од КиМ и одбране националних интереса.

У изјави за Тањуг, Анђелковић је навео да је Вучићев извештај о току преговора са Приштином и о стању на КиМ "дипломатски и вишеслојан" и да је евидентно да Србија не жели да пошаље поруку међународним центрима моћи да је некооперативна и да превише "затеже" по том питању да не би, како каже, ушла у нови период проблема са западом.

"Вучићев наступ је деловао крајње помирљив, исказана је спремност на договор и компромис, али је истакнуто да се Србија никад неће уморити од Косова и да неће прихватити било шта што не задовољава минимум наших националних интереса", каже Анђелковић.

Додао је да је Вучићева "упакована" порука западу - да ћемо бранити КиМ, али да ћемо избегавати конфронтације, осим ако нам не буду директно наметнуте.

"Вучићево обраћање свету са јасним ставом да смо спремни да преговарамо, али не да капитулирамо", казао је Анђелковић.

На констатацију да је Вучић у парламенту поновио да је компромисно рјешење једино могуће за КиМ, али да не види како би оно изгледало због става Приштине, Анђелковић наводи да је приштинска страна "секундарни играч", а да запад, под условом да схвати да Србија неће упасти у замку сукоба како би постала мета за њихову агресију, нити да ће дићи руке од својих интереса, него их бранити на одмјерен начин, можда и понуди одређену врсту компромиса.

"Приштина онда то мора да прихвати. Колико год да се (Аљбин) Курти представља као неваљали дечак који води самосталну политику, он то, ипак, није. Ако му Вашингтон лупи шаком о сто, урадиће шта му се нареди", каже Анђелковић.

Сматра да је пут до компромиса инсистирање на својим ставовима, макар и на минимуму својих националних интереса, док се у неком тренутку, како каже, не створи основ за компромис.

"Компромис не може да се прави тако што би само једна страна све дала, то је онда капитулација", наглашава.

Из Анђелковићевог угла компромис би могао да буде само "фер" подјела КиМ према којој би се Србији припојили север КиМ, Косовско поморавље и крајеви са већинским српским становништвом, а манастири били стављени под јурисдикцију Србије, макар екстериторијално.

Косовско питање би, сматра Анђелковић, требало посматрати у корелацији са Републиком Српском, па ако Србија у будућности дијелу Косова да право да само бира свој пут, то би морали да тражимо и за Републику Српску.

"Није лако доћи до таквог решења, али мислим да је битно да знамо шта је наш национални интерес, а пре или касније ће се указати прилика да га реализујемо", закључио је Анђелковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана