Американци предлажу Вучићу косовски пакет

Срна
Американци предлажу Вучићу косовски пакет

Београд - САД су припремиле специјални "косовски пакет", који ће у наредним недјељама бити представљен најприје предсједнику Србије Александру Вучићу, а одговор очекује такође у наредним недјељама, пишу "Вечерње новости".

Лист, позивајући се на изворе, наводи да Вашингтон предлаже шира извршна овлашћења за заједницу српских општина, а ако би пристала, Србији би био омогућен улазак у ЕУ.


Овај документ Вашингтона, са израженом геополитичком нотом, тиче се директно статуса Космета и умногоме може да одреди даљи стратешки правац Србије.

Радни "косовски текст" администрације америчког предсједника Доналда Трампа, о којем би могло да буде ријечи већ прекосутра, када у Београд долази нови помоћних америчког државног секретара за Европу и Евроазију Вес Мичел, садржи неколико кључних тачака.

Једна од њих предвиђа да заједница српских општина добије шира извршна овлашћења и појачане надлежности у областима здравства, просвјете и културе.

Заједница би тијесно институционално била повезана са потредсједником владе /самопроглашеног/ Косова, који би долазио из редова српског народа и који би практично био контролор њеног рада и спровођења овлашћења.

Од Београда се очекује да омогући улазак Приштине у међународне организације, а ако Србија пристане на овај пакет, био би јој омогућен улазак у ЕУ, док би јој САД гарантовале ширу економску и дипломатску подршку у међународној политичкој арени.

Саговорници из дипломатских кругова оцјењују за "Вечерње новости" да се Америка одлучила на овај корак јер су незадовољни инертношћу Брисела када је ријеч о косовском питању.

Такође, у контексту све живље неформалне опције о подјели Космета, вашингтонској администрацији не одговара да Београд и "де јуре" преузме сјевер, јер би се тиме створила тампон-зона између Бошњака и Албанаца, њихових поузданих савезника, а Србија би преузела контролу над Копаоником и Зубиним Потоком, који су важне стратешке тачке.

Лист наводи да би прва посљедица одбијања "косовског пакета" могла да буде блокада евроинтеграција Србије, односно губитак шансе да постане чланица ЕУ.

Други фактор ризика је, како се процјењује, губитак директних страних инвестиција, прије свега из држава ЕУ, што би био огроман ударац за српску привреду, која полако подиже главу.

О свим овим црним сценаријима, напомиње се у тексту, српским званичницима је "натукнуто" преко незваничних западних дипломатских канала.

Лист оцјењује да Вучић одбијањем америчког "папира" сигурно ризикује, и то не само своју политичку каријеру, која је до сада муњевито ишла узлазном путањом.

"Примери из недавне прошлости довољно говоре о томе како су пролазили они који су се оглушили на америчка готова решења", наводи се у тексту, уз оцјену да је овај "пакет" још један шамар европској дипломатији, и то у њеном дворишту, у којем она скоро пуних пет година није у стању да приволи приштинску администрацију да испуни оно на шта се обавезала Бриселским споразумом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана