Амбасадор Њемачке у Србији:Бомбардовање Југославије било неопходно да би спријечили геноцид

Танјуг
Амбасадор Њемачке у Србији:Бомбардовање Југославије било неопходно да би спријечили геноцид

БЕОГРАД - Амбасадор Њемачке у Србији Томас Шиб изјавио је да је бомбардовање Југославије 1999. године било неопходно „како би се спријечила хуманитарна катастрофа и геноцид на Косову“.

Шиб је у сриједу за РТВ рекао да је свестан да је бомбардовање Југославије контроверзно питање јер о томе није било одлуке у Савјету безбједности УН.

- Међутим, у том трентуку је морала бити донијета нека одлука јер би у супротном настала хуманитарна катастрофа, а циљ је био избећи хуманитарну катастрофу и геноцид -рекао је Шиб.

И данас, како каже, 20 година касније вјерује да је то била тешка, али исправна одлука која је наступила тек када су била истрошена сва дипломатска средства.

У овом тренутку је, истиче, важно да Београд и Приштина наставе дијалог који ће довести до свеобухватне нормализације односа.

- Чињеница је да Косово сада има новог премијера и предсједника и сада је терен припремљен за наставак дијалога о нормализацији. Сви су сагласни да се мора ријешити питање Косова, и да је то на добробит Србије, Косова и цијелог региона - рекао је Шиб.

Упитан да ли ће Србија моћи да рачуна на подршку Њемачке у евроинтеграцијама уколико Београд настави да одбија да призна самопроглашено Косово, Шиб је одговорио да је то "хипотетичко питање", али да не би могао да буде толико песимистичан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана