Амбасадор Њемачке у Србији:Бомбардовање Југославије било неопходно да би спријечили геноцид

Танјуг
Амбасадор Њемачке у Србији:Бомбардовање Југославије било неопходно да би спријечили геноцид

БЕОГРАД - Амбасадор Њемачке у Србији Томас Шиб изјавио је да је бомбардовање Југославије 1999. године било неопходно „како би се спријечила хуманитарна катастрофа и геноцид на Косову“.

Шиб је у сриједу за РТВ рекао да је свестан да је бомбардовање Југославије контроверзно питање јер о томе није било одлуке у Савјету безбједности УН.

- Међутим, у том трентуку је морала бити донијета нека одлука јер би у супротном настала хуманитарна катастрофа, а циљ је био избећи хуманитарну катастрофу и геноцид -рекао је Шиб.

И данас, како каже, 20 година касније вјерује да је то била тешка, али исправна одлука која је наступила тек када су била истрошена сва дипломатска средства.

У овом тренутку је, истиче, важно да Београд и Приштина наставе дијалог који ће довести до свеобухватне нормализације односа.

- Чињеница је да Косово сада има новог премијера и предсједника и сада је терен припремљен за наставак дијалога о нормализацији. Сви су сагласни да се мора ријешити питање Косова, и да је то на добробит Србије, Косова и цијелог региона - рекао је Шиб.

Упитан да ли ће Србија моћи да рачуна на подршку Њемачке у евроинтеграцијама уколико Београд настави да одбија да призна самопроглашено Косово, Шиб је одговорио да је то "хипотетичко питање", али да не би могао да буде толико песимистичан.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана