Ambasador Njemačke u Srbiji:Bombardovanje Jugoslavije bilo neophodno da bi spriječili genocid

Tanjug
Ambasador Njemačke u Srbiji:Bombardovanje Jugoslavije bilo neophodno da bi spriječili genocid

BEOGRAD - Ambasador Njemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je da je bombardovanje Jugoslavije 1999. godine bilo neophodno „kako bi se spriječila humanitarna katastrofa i genocid na Kosovu“.

Šib je u srijedu za RTV rekao da je svestan da je bombardovanje Jugoslavije kontroverzno pitanje jer o tome nije bilo odluke u Savjetu bezbjednosti UN.

- Međutim, u tom trentuku je morala biti donijeta neka odluka jer bi u suprotnom nastala humanitarna katastrofa, a cilj je bio izbeći humanitarnu katastrofu i genocid -rekao je Šib.

I danas, kako kaže, 20 godina kasnije vjeruje da je to bila teška, ali ispravna odluka koja je nastupila tek kada su bila istrošena sva diplomatska sredstva.

U ovom trenutku je, ističe, važno da Beograd i Priština nastave dijalog koji će dovesti do sveobuhvatne normalizacije odnosa.

- Činjenica je da Kosovo sada ima novog premijera i predsjednika i sada je teren pripremljen za nastavak dijaloga o normalizaciji. Svi su saglasni da se mora riješiti pitanje Kosova, i da je to na dobrobit Srbije, Kosova i cijelog regiona - rekao je Šib.

Upitan da li će Srbija moći da računa na podršku Njemačke u evrointegracijama ukoliko Beograd nastavi da odbija da prizna samoproglašeno Kosovo, Šib je odgovorio da je to "hipotetičko pitanje", ali da ne bi mogao da bude toliko pesimističan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana