Амазон: У Србији желимо да изградимо зелену инфрасруктутру, паметне градове

Tanjug
Foto: GCS

КРАГУЈЕВАЦ - Генерални директор компаније Амазон Веб сервице Камерон Брукс, који је данас у Крагујевцу потписао уговор о сарадњи са Владом Србије, којим се јача позитиван имиџ Србије као атрактивног партнера у ИКТ сектору, најавио је да им је намјера да у Србији изграде зелену инфраструктру и сарађују са владом на пројектима попут паментих градова.

    "Драго нам је да смо у Србији. Ширимо капацитете клауд технологије и користимо моћ да пружимо услуге клијентима широм света. Ми ширимо иновације и поштујемо односе са клијентима. У Србији желимо и да изградимо зелену инфрастуктру и ово је један од начина да ефикасније то учинимо и имамо одговарајуће капацитете за то. Желимо и да сарађујемо блиско са Владом Србије и на важним пројектима попут паметних градова, желимо да пренесмо наша искуства у сфери образовања и покажемо шта је све могуће преко клауда", рекао је Брукс.

    Генерални директор компаније, која је једна од једна од највећих свјетских компанија у пружању клауд услуга,  нагласио је да је вема срећан због потписивања Меморандума са министром информисања и технологије Михаилом Јовановићем.

    "Веома сам срећан и поздрављам преданост Србије ка трансформацији и жељи ка даљем развоју", рекао је Брукс у Дата центру у Крагујевцу, након потписиавања споразума у присуству председнице владе Ане Брнабић.

    Брукс је нагласио да је веома задовољан условима које Србија нуди у ИТ сектору. 

     Предсједница владе Ана Брнабић оцијенила је да је ово још један велики дан за дигитализацију Србије и ИКТ сектор.

       "Када као Влада имате партнерство са компанијама као што је Амазон Wеб, онда значи да ћете много боље и спремније дочекати ствари које се нуде грађанима и привреди широм света у смислу иновација. А то је наш циљ, да будемо сервис својим грађанима и привреди и да на тај начин градимо нашу конкурентност као дестинације за напредне технологије а да преко тога утичемо и на бржи економски развој у Србијии самим тим и раст плата и пензија", навела је Брнабић.

     Према њеним речима, партнерство са светским гигантом Амазоном је нешто што нама отвара нова врата у дигитализацији јавних услуга у ИКТ сектору, који је постао мотор економског развоја Србије. 

    "Током 2021године свако друго радно место у Србији створено је управо у сектору Информационих  и комуникационих технологија. Ове године, ми очекујемо да извоз наших услуга ИКТ сектора у свет буде чак четири милијарде евра", рекла је премијерка.

    Министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић рекао је да је „Влада Србије данас потписала важан документ са америчком компанијом Амазон Веб, чиме смо добре односе наше две земље, са посебним акцентом на ИКТ сектор, подигли на још виши ниво".

    Потписивањем меморандума између Владе и Амазона као једног од највећих свјетских ИТ компанија и пружалаца клауд услуга, успостављамо сарадњу у области иновација и економског развоја базирану на развоју и коришћењу клауд технологија. Заједно ћемо радити на едукацији и развоју дигиталних вјештина код младих како би се развијали клауд базирани бизниси и даље унапређивао наш ИКТ сектор у Србији,  рекао је министар Јовановић. 

       Извоз ИКТ услуга из Србије за први квартал ове године износи чак 786 милиона евра, што представља раст од 43,9 одсто у односу на исти период прошле године, која је завршена са укупним извозом услуга од 2,7 милијарди евра. 

    Поређења ради, извоз ИКТ услуга 2017. године, када је Србија кренула са пројектима дигитализације, био је само 740 милион евра, што довољно говори о развоју овог сектора у Србији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана