Amazon: U Srbiji želimo da izgradimo zelenu infrasruktutru, pametne gradove

Tanjug
Foto: GCS

KRAGUJEVAC - Generalni direktor kompanije Amazon Veb service Kameron Bruks, koji je danas u Kragujevcu potpisao ugovor o saradnji sa Vladom Srbije, kojim se jača pozitivan imidž Srbije kao atraktivnog partnera u IKT sektoru, najavio je da im je namjera da u Srbiji izgrade zelenu infrastruktru i sarađuju sa vladom na projektima poput pamentih gradova.

    "Drago nam je da smo u Srbiji. Širimo kapacitete klaud tehnologije i koristimo moć da pružimo usluge klijentima širom sveta. Mi širimo inovacije i poštujemo odnose sa klijentima. U Srbiji želimo i da izgradimo zelenu infrastuktru i ovo je jedan od načina da efikasnije to učinimo i imamo odgovarajuće kapacitete za to. Želimo i da sarađujemo blisko sa Vladom Srbije i na važnim projektima poput pametnih gradova, želimo da prenesmo naša iskustva u sferi obrazovanja i pokažemo šta je sve moguće preko klauda", rekao je Bruks.

    Generalni direktor kompanije, koja je jedna od jedna od najvećih svjetskih kompanija u pružanju klaud usluga,  naglasio je da je vema srećan zbog potpisivanja Memoranduma sa ministrom informisanja i tehnologije Mihailom Jovanovićem.

    "Veoma sam srećan i pozdravljam predanost Srbije ka transformaciji i želji ka daljem razvoju", rekao je Bruks u Data centru u Kragujevcu, nakon potpisiavanja sporazuma u prisustvu predsednice vlade Ane Brnabić.

    Bruks je naglasio da je veoma zadovoljan uslovima koje Srbija nudi u IT sektoru. 

     Predsjednica vlade Ana Brnabić ocijenila je da je ovo još jedan veliki dan za digitalizaciju Srbije i IKT sektor.

       "Kada kao Vlada imate partnerstvo sa kompanijama kao što je Amazon Web, onda znači da ćete mnogo bolje i spremnije dočekati stvari koje se nude građanima i privredi širom sveta u smislu inovacija. A to je naš cilj, da budemo servis svojim građanima i privredi i da na taj način gradimo našu konkurentnost kao destinacije za napredne tehnologije a da preko toga utičemo i na brži ekonomski razvoj u Srbijii samim tim i rast plata i penzija", navela je Brnabić.

     Prema njenim rečima, partnerstvo sa svetskim gigantom Amazonom je nešto što nama otvara nova vrata u digitalizaciji javnih usluga u IKT sektoru, koji je postao motor ekonomskog razvoja Srbije. 

    "Tokom 2021godine svako drugo radno mesto u Srbiji stvoreno je upravo u sektoru Informacionih  i komunikacionih tehnologija. Ove godine, mi očekujemo da izvoz naših usluga IKT sektora u svet bude čak četiri milijarde evra", rekla je premijerka.

    Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović rekao je da je „Vlada Srbije danas potpisala važan dokument sa američkom kompanijom Amazon Veb, čime smo dobre odnose naše dve zemlje, sa posebnim akcentom na IKT sektor, podigli na još viši nivo".

    Potpisivanjem memoranduma između Vlade i Amazona kao jednog od najvećih svjetskih IT kompanija i pružalaca klaud usluga, uspostavljamo saradnju u oblasti inovacija i ekonomskog razvoja baziranu na razvoju i korišćenju klaud tehnologija. Zajedno ćemo raditi na edukaciji i razvoju digitalnih vještina kod mladih kako bi se razvijali klaud bazirani biznisi i dalje unapređivao naš IKT sektor u Srbiji,  rekao je ministar Jovanović. 

       Izvoz IKT usluga iz Srbije za prvi kvartal ove godine iznosi čak 786 miliona evra, što predstavlja rast od 43,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine, koja je završena sa ukupnim izvozom usluga od 2,7 milijardi evra. 

    Poređenja radi, izvoz IKT usluga 2017. godine, kada je Srbija krenula sa projektima digitalizacije, bio je samo 740 milion evra, što dovoljno govori o razvoju ovog sektora u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana