Жунић: "Олуја" - злочин који не престаје

Срна
Жунић: "Олуја" - злочин који не престаје

БЕОГРАД - Годишњица "Олује" за све Србе је Дан жалости, а за 250.000 прогнаних из Републике Српске Крајине /РСК/ злочин који не престаје, јер ни 26 година од прогона не могу да остваре основна права у Хрватској, оцијењено је на данашњој конференцији за новинаре удружења протјераних Крајишника.

Предсједник Координације удружења избјеглих и расељених у Србији Милан Жунић истакао је да почетак августа у срцима свих Крајишника буди тешка осјећања на дане када су изгнани са вјековних огњишта.

"Протерани смо у највећем егозодусу након Другог светског рата, бежећи испред каме и јаме, праћени ватром артиљерије и бомбама НАТО и хрватске авијације", подсјетио је Жунић.

Према његовој оцјени, на злочиначку хрватску акцију, у којој је прогнано више од 250.000 Срба, а убијено 1.856, уз око 840 несталих, Европа и западни свијет су реаговали равнодушно.

"Немо су посматрали клања и убијања немоћних људи и на тај начин су и своје руке окрвавили до лаката нашом крвљу. Иако су навукли рукавице, наша крв се и данас цеди са њихових руку", рекао је Жунић.

Он је указао да ЕУ жмури и на чињеницу да њена чланица Хрватска у августу сваке године слави злочине почињене над Србима и злочиначку акцију "Олују" проглашава побједом и "досањаним сном".

Жунић сматра да Хрвати већ једном свима треба да објасне против кога су се борили у Вариводама, Гошићима, Грубору, основној школи у Двору на Уни и другим мјестима страдања српског народа.

"Како се у цивилизованом свету зову та њихова дела у којима су њихови, тобоже, славни јунаци, иначе сецикесе и најобичније кукавице, жјуначкиж убијали жене, децу и старце?", питао је Жунић.

Он сматра да је крајње вријеме да се пронађе начин да Хрватска коначно почне да рјешава проблеме својих држављана српске националности које је истјерала из њихових кућа.

"Од институција Србије тражимо да се са Хрватском на државном нивоу коначно отвори питање решавања српске имовине и евентуалног повратка Срба. Власт у Србији мора да има на уму да Срби по власничким листовима имају више од 30 одсто територије Хрватске", истакао је Жунић.

Ненад Аврамовић из Удружења избјеглих, расељених и досељених "Завичај" указао је на тежак положај Срба прогнаних из РСК, истичући да бројне породице ни данас немају кров над главом.

Према његовим ријечима, протјерани у "Олуји" суочавају се и са другим проблемима попут недефинисаног статуса крајишних бораца и чињенице да им се пакују оптужнице за измишљене ратне злочине, због којих се у хрватским затворима тренутно налази 30 Срба.

"Ти људи немају никакву правну помоћ Србије иако су њени држављани. Апелујемо на Владу Србије да помогне тим људима", поручио је Аврамовић.

Он је позвао Министарство културе Србије да предузме кораке за заштиту крајишке културе, која је угрожена.

"Крајишка култура је утемељена на аутентичности која је опстајала вековима, а сада нам је отимају", упозорио је Аврамовић.

Током злочиначке хрватске војно-полицијске акције "Олуја" са вјековних огњишта протјерано је више од 220.000 Срба, док се 1.869 води као погинуло и нестало, од којих су већина цивили.

Међународни суд правде је 2015. године "Олују" оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, иако многи свјетски експерти тврде да је та операција имала све карактеристике геноцида.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана