Вeдрана Рудан: Инцидент у Боровом Селу јавно подстицање на насиље и мржњу

Танјуг
Вeдрана Рудан: Инцидент у Боровом Селу јавно подстицање на насиље и мржњу

ЗАГРЕБ - Хрватска књижевница Ведрана Рудан оцијенила је у тексту на свом блогу да у Хрватској у вријеме када се земља суочава са тешком ситуацијом у вези са вирусом корона, ударне вијести не би требало да буду оне које се односе на инциденте као што је био догађај у Боровом Селу где је група навијача узвикивала „Убиј Србина“.

Рудан сматра да се инцидент није десио случајно.

Истиче да се у Хрватској ништа не одвија спонтано, а да ће момци који „немају куне у џепу за пиво и сендвич урлати штагод наручиоцима падне на памет“.

Констатује и да нећемо сазнати ко су наручиоци.

-Група дивљака је у Боровом Селу у пратњи полиције урлала: „Убиј, убиј Србина“. Наводно навијачи. Нарушавали су јавни ред и мир. Нормалнима је јасно да је то било казнено дело јавног подстицања на насиље и мржњу. За такво недело предвиђена је казна до три године затвора, за организаторе до пет - пише Рудан.

Питајући се шта би овде и данас у Хрватској заиста требало да буде преломна вијест, она указује на то да дневно од вируса корона умре „пун аутобус људи, онај већи“.

-Кад неко умре од короне, његови најближи углавном нису вакцинисани и морају остати у карантину. Сахрану смију организовати тек након неколико дана. Мртваци се гомилају. Болнице немају довољно фрижидера, па ускачу гробља која такође немају довољно фрижидера, па ускачу…Гдје се смрзавају наши покојници? У месарама? Великим трговачким центрима? Затвореним хотелима? Можда сам перверзна, али баш не бих жељела лежати мртва, жута и крута између два говеђа бута - пише Рудан.

Она је у тексту набројала неколико афера које су узнемириле хрватску јавност, те истакла да људи умиру од глади, да им је доста и короне и карантина, да нема културе ни хемотерапије, нема посла, нема наде, али да „има само криминалаца на власти који међусобно дијеле плијен, а све га је мање“.

На крају текста враћа се на инцидент у Боровом селу и пита се ко би убио Србина „кад би заиста требало данас у Хрватској кренути у лов на Србина“.

-Хрватска одавно није земља ловаца. Хрватска је земља мртваца - закључује Рудан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана