Утиче ли сусрет папе и патријарха Кирила утиче и на СПЦ?

Б92
Утиче ли сусрет папе и патријарха Кирила утиче и на СПЦ?

Београд - Сусрет поглавара Римокатоличке цркве и Руске православне цркве има историјски значај и може утицати на односе Српске православне цркве и Ватикана.

То је изјавио представник Центра за истраживање религије, политике и друштва Никола Кнежевић.

"Иако је Ватикан имао добре односе с Васељенским патријархом Вартоломејем, познато је да неформално руски патријарх Кирил има много већи значај и утицај у православном свету, стога је реч о сусрету највиших представника две највеће хришћанске конфесије, чије односе оптерећује велики историјски баласт", рекао је Кнежевић за агенцију Бета.

Поглавари двије највеће хришћанске цркве, Римокатоличке цркве и Руске православне цркве, папа Фрањо и патријарх Кирил, састаће се слиједеће седмице на Куби, што се види као историјски сусрет у покушају да се превазиђе скоро хиљадугодишња подјела хришћанства на источну и западну цркву.

У заједничком саопштењу Ватикан и Руска православна црква су саопштиле да ће сусрет бити "важна фаза у односима двије цркве".

Кнежевић је казао да, иако је сусрет два поглавара у правном смислу симболичан, ипак представља корак у правцу превазилажења хиљадугодишње подјеле хришћанске конфесије.

"Могуће је да из овога сусрета проистекну конкретније идеје за унапређење дијалога и спорних питања, али и конкретне акције за које сматрам да су и повод тог сусрета, а односе се на све тежи положај хришћана на Блиском истоку, који је папа Фрањо оцјенио као геноцид", додао је Кнежевић.

Резултат разговора поглавара, како је навео, требало би да буду дефинисање акције како да се заустави прогон хришћана на Блиском Истоку и "агоналне" ситуацију у којој се хришћани налазе због експанзије исламиста.

"То је истина о којој медији не посвећују довољно пажње и овај сусрет послужиће и у сврху подизања свијести о овом горућем питању", додао је Кнежевић.

Он је оцјенио и да је овај сусрет значајан и за Српску православну цркву (СПЦ).

"Папа Фрањи апсолутно руши све установљене табуе и зидове, те попут истинског реформатора успоставља нове вриједности и односе и зато не сумњам да ће у блиској будућности бити позван да посјети и Србију, а овај сусрет представља корак ка томе", рекао је Кнежевић.

Како је оцјенио, иако независна и аутокефална, Српска православна црква цијени и уважава мишљење руског патријарха Кирила.

Кнежевић је додао да је недавна посјете Ватикану у коју су ишли митрополит СПЦ-а Амфилохије, владика бачки Иринеј и бивши амбасадор Србије у Ватикану Дарко Танасковић "сусрет који припрема терен за ту посету".

"Дијалог СПЦ и Римокатоличке цркве о (кардиналу Алојзију) Степинцу имаће утицај на евентуалну посету папе Фрање Србији, а неопходно је рећи да постоје отворена питања из прошлости која оптерећују односе СПЦ и Ватикана", навео је Кнежевић.

Кнежевић је додао да је важно да до тог сусрета дође "јер то оптерећује и односе Хрватске и Србије, два братска и географски и културно блиска народа".

Српски патријарх Иринеј рекао је недавно да је СПЦ против канонизације некадашњег загребачког надбискупа, кардинала Алојзија Степинца, јер је он био једна од водећих личности у пронацистичкој Независној Држави Хрватској у Другом свјетском рату, а ништа није учинио да заштити српски народ од геноцида.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана