Уставни суд уважио Карамаркову жалбу

Танјуг
Уставни суд уважио Карамаркову жалбу

Загреб - Уставни суд у Хрватској уважио је жалбу некадашњег потпредсједника владе и лидера ХДЗ-а, Томислава Карамарка, и поништио пресуду Управног суда у Загребу и Високог управног суда по одлуци Комисије за сукоб интереса, због које је овај политичар у јулу 2016. поднио оставке на тадашње функције.

Како преносе хрватски медији, одлука Уставног суда биће објављена у петак, а Јутарњи, позивајући се на незванична сазнања, пише да је за такву одлуку гласало 10 од укупно 13 судија Уставног суда. Овај загребачки дневник наводи да дио судија пише и издвојена мишљења која ће такође бити објављена у петак и она су дио одлуке Уставног суда.

Незванично, пише лист, Уставни суд није улазио у то је ли одлука Комисије за спречавање сукоба интереса у случају Карамарко уставноправно ваљана или не него је само констатовао да су Управни суд у Загребу којем се Карамарко жалио на одлуку Комисије, а затим и другостепени Високи управни суд, који је донио правоснажну пресуду, повредио његово уставно право на правично суђење јер се нису изјаснили о свим наводима Карамаркове жалбе.

Уважавајући Карамаркову уставну жалбу, Уставни суд је од Управног суда затражио да поновно одлучује о Карамарковој жалби на одлуку Комисије за утврђивање сукоба интереса.

Иако се не зна хоће ли Управни суд у поновљеном поступку промјенити своје раније ставове, Томислав Карамарко одлуку Уставног суда тумачи као своју велику побједу.

Изјавио је да је то једина нормална и правична одлука и да није био у сукобу интереса већ да је хтио да спаси Хрватску од финансијског губитка.

Комисија је, наиме, јула 2016. констатовала да је Томислав Карамарко прећуткивањем приватних веза с лобистом мађарског МОЛ-а Јосипом Петровићем као и прећуткивањем некадашњих пословних веза своје супруге с Петровићем повредио Закон о спречавању сукоба интереса који државном званичнику налаже да у обављању дужности мора поступати одговорно, савесно и непристрано како би очувао властиту вјеродостојност и вјеродостојност поверене му дужности.

Комисија је тада констатовала да је Карамарко заговарањем повлачења Хрватске из арбитражних спорова о ИНИ био у потенцијалном сукобу интереса.

Након тога, Карамарко је поднио оставку на мјесто потпредсједника тадашње владе у кабинету Тихомира Орешковића, а повукао се и са мјеста предсједника ХДЗ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана