У Хрватској живи од 50 до 100 екстремиста

Агенције
У Хрватској живи од 50 до 100 екстремиста

Загреб - У Хрватској живи између 50 и 100 особа које би због својих увјерења, ставова и размишљања могле бити назване екстремним исламистима.

Оне су углавном с подручја Пуле, Ријеке и Загреба, преносе хрватски медији.

Позивајући се на изворе из обавјештајних кругова, наводи се да, према сазнањима служби, нико од њих није радикализован на начин да планира да изврши терористички напад.

Кључни међу њима су, ипак, познати или, како наводе у безбједносним службама, покривени су.

Уз то, седам или осам хрватских држављана има двојно сиријско држављанство, а безбједносни апарат располаже сазнањима о можда десетак такозваних конвертита, углавном жена које су кроз контакте с екстремним исламистима одлучиле да пређу у ислам.

Ријеч је о младим дјевојкама или женама у тридесетим годинама које већ иза себе имају један брак и траже нови.

Став безбједносних служби је да Хрватској тренутно не пријети директни терористички напад, а да је број ризичних особа мали у односу на земље у окружењу.

Ипак, безбједносни систем је у стању "појачаног опреза", а министар унутрашњих послова Ранко Остојић то, како се наводи, назива трећим степеном приправности.

Наводи се и да припадници ИС-а држављане Хрватске, углавном младе, покушавају да регрутују преко друштвених мрежа.

Ријеч је првенствено о неприлагођеним особама из дисфункционалних породица, вјерским лаицима, често дјевојкама на које шире своју пропаганду и које увјеравају у исправност светог рата против САД и њихових савезника.

Потенцијалним регрутима се обећава новац и шире им се лажне приче о вриједним некретнинама с базенима на подручју Сирије које очекују све који им се придруже у испуњењу светих циљева.

Граница према БиХ

Безбједносне службе су изузетно задовољне сарадњом са Исламском заједницом у Хрватској. Проблем је, међутим, то што су потенцијални регрути често недовољно информисани, не знају ни основе ислама па их је лако завести. Хрватске безбједносне службе највише мотре на границу према БиХ у којој, како се процјењује живи, 4.000 екстремиста.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана