Трећи случај коронавируса потврђен у Хрватској, први у Македонији

Агенције
Трећи случај коронавируса потврђен у Хрватској, први у Македонији

Трећи случај коронавируса потврђен је у Хрватској, преносе хрватски медији.

Ријеч је о младићу који ради у Парми у Италији, а тренутно је смјештен у блоници у Ријеци.

Заражен је брат младића којем је јуче дијагностикован коронавирус након што се вратио из Милана, гдје је са девојком био на утакмици Лиге првака, јавља Јутарњи лист наводећи да им је то потврдио министар Берош.

За дјевојку је потврђено да је негативна на коронавирус.

У Клиници за инфективне болести тренутно је хоспитализовано троје људи који су у фази тестирања на коронавирус. Лист преноси и да је у Сплиту опсадно стање јер је у луку упловио брод из Анконе, који је дочекала посебно опремљена хрватска поморска полиција и санитарни инспектор.

На броду је око 80 путника, али за сада нема података да ли је неко од њих са сјевера Италије.

Подсјетимо, јуче је потврђен први случај и наводи се да је ријеч је о млађем човјеку, који се налази у Клиници за инфективне болести у Загребу, потврдио је премијер Хрватске Андреј Пленковић.

Пленковић је навео да је младић у добром стању.

Министар здравља Хрватске Вили Берош истакао је како је заражени повратник из Италије, гдје је боравио од 19. до 21. фебруара

"Показује знаке блаже болести и надамо се да ће тако остати. Концентрисаћемо се на контакте које је остварио од како се вратио у Хрватску. Не очекујемо компликације", истакао је Вили Берош.

Први случај потврђен у Македонији

На Инфективној клиници у Скопљу регистрован је први случај зараженог коронавирусом у Сјеверној Македонији, саопштио је министар здравља Венко Филипче на конференцији за медије заједно са премијером Оливером Спасовским.

Филипче је рекао да је ријеч о жени која се прије десет дана вратила из Италије гдје се лијечила антибиотицима.

"Пацијенткиња из Италије је позитивна на вирусу Ковид 19. Али нема мјеста паници. Она је смјештена на Инфективној клиници у Скопљу, а епидемиолошки налази указују на то да је мјесец дана била у Италији код својих рођака, те да је већ двије недјеље болесна. То нам даје за право да закључимо да је инкубација прошла и да нема опасности од ширења вируса. Сада се раде анализе и тестови код свих путника који су с њом путовали и они ће бити у изолацији", рекао је Филипче.

Жарко Караџовски из Института за јавно здравље у Скопљу такође је рекао да не постоји простора за панику. Премијер те земље Оливер Спасовски је поручио грађанима да поштују препоруке Министарства здравља.

"У овом тренутку најважније је то што су све државне службе спремне да реагују на новонастале услове. Нема потребе за паником јер је успостављена контрола", рекао је Спасовски.

Шесторо дјеце заражено у Италији

Шесторо дјеце позитивно је на коронавирус, изјавили су данас неименовани извори италијанској новинској агенцији Анса.

Већина случајева потиче из "жаришта" у округу Лоди који је у карантину због епидемије у сјеверном дијелу Италије.

Најмлађа је четворогодишња дјевојчица из Кастиљлоне джАде, града у области у средишту епидемије и она се налази у болници у Павији.

Петнаестогодишњи дјечак је у болници у Сериатеу, у близини Бергама, два десетогодишњака, један из Соресина, у близини Кремоне и други из Сан Рока ал Порта у округу Лоди, добила су дозволу да се врате кући.

Прије неколико дана један 17-годишњак и његов школски друг били су позитивни на коронавирус.

ЦГ: Под надзором 184 особе због коронавируса

У Црној Гори тренутно су 184 особе под здравствено-санитарним надзором због актуелног коронавируса, изјавила је епидемиолог Божидарка Ракочевић из Института за јавно здравље.

Она је за РТЦГ казала да Црна Гора располаже тестовима за лабораторијску дијагностику на ковид-19, као и да се за случај масовног доласка људи са симптомима вируса разматра могућност смјештаја у карантинским објектима.

"Систем је показао да је осјетљив, ми смо за мјесец дана имали неколико случајева сумње на коронавирус у Црној Гори, и континуирано се трудимо да систем унапредимо", рекла је др Ракочевић.

Према њеним ријечима, врши се надзор од самог уласка путника у Црну Гору.

"Најосјетљивије су старије особе, као и особе са хроничним болестима или ослабљеним имунитетом", рекла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана