Подршка идеји постепене интеграције Балкана

Срна
Подршка идеји постепене интеграције Балкана

ТИРАНА - Лидери ЕУ подржавају идеју постепене интеграције Балкана, већ у фази приступања, и најављују финансијску помоћ од милијарду евра за ублажавање посљедица енергетске кризе, наводи се у декларацији усвојеној на данашњем самиту ЕУ и западног Балкана у Тирани.

У усаглашеној декларацији позива се и на појачану интеграцију Балкана са заједничким тржиштем ЕУ и најављује укидања роминга између земаља ЕУ и Балкана.

ЕУ у заједничкој декларацији позива земље региона да се држе основних европских вриједности и принципа, у складу са међународним правом, принципа демократије и владавине права и да јасније иступају у јавности о предностима партнерства са ЕУ.

На самиту у Тирани разговарало се о пакету помоћи енергетском сектору региона у износу од једне милијарде евра бесповратних средстава и потенцијалне двије и по милијарде инвестиција.

Овај пакет "ће помоћи региону да ублажи посљедице кризе и убрза енергетску транзицију", наводи се у тексту декарације и истиче да ће "500 милиона ићи директно као хитна помоћ домаћинствима и малим предузећима, док ће других 500 милиона бити бесповратна подршка енергетској независности, транзицији у унапређењу гасне и електричне инфраструктуре".

У декларацији се наводи да ескалација рата Русије и Украјине угрожава европски и глобални мир и безбједност, те истиче значај стратешког партнерства између ЕУ и региона.

"Како продубљујемо нашу сарадњу са партнерима, тако поново апелујемо на њих да остваре брз и трајан напредак ка пуном прилагођавању Заједничкој спољној и безбједносној политици ЕУ и да дјелују према њој, укључујући рестриктивне мјере ЕУ", наводи се у документу и апелује да партнери који се још нису ускладили то учине.

Такође, оцијењено је да "Русија има искључиву одговорност за текућу енергетску и економску кризу" и изражава се подршка лидерима земаља западног Балкана у потпуном провођењу Зелене агенде у региону.

Самит ЕУ - западни Балкан данас је у Тирани окупио лидере 27 чланица ЕУ и региона, укључујући српског члана и предсједавајућу Предсједништва БиХ Жељку Цвијановић.

У оквиру Самита, потписана је изјава о ромингу између ЕУ и регионалних телеком оператера, а потписивању су присуствовали лидери земаља Балкана, предсједник Европског савјета Шарл Мишел и предсједник Европске комисије Урсула вон дер Лејен.

У декларацији се наводи да ће прво услиједити смањење трошкова роминга између ЕУ и западног Балкана, са намјером да касније буду потпуно укинути.

"ЕУ и западни Балкан дијеле бројне безбједносне изазове који захтијевају координисану акцију, што је у контексту руског рата против Украјине постало још значајније. ЕУ и западни Балкан одлучни су да даље јачају сарадњу о темељним безбједносним и одбрамбеним питањима, укључујући оперативни ниво", пише у документу.

Указано је и на "одлучност у борби против манипулације информацијама и интерференција, укључујући ширење дезинформаицја и друге хибридне пријетње које покушавају да угрозе стабилност региона, демократске процесе и његову перспективу у ЕУ".

На маргинама Самита, српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић одржала је неколико билатералних састанака са званичницима ЕУ, лидерима земаља чланица ЕУ и Балкана.

Осим Цвијановићеве, из региона су присуствовали предсједник Србије Александар Вучић, Црне Горе Мило Ђукановић, премијер Албаније Еди Рама, премијер Сјеверне Македоније Димитар Ковачевски и предсједник самопроглашеног Косова Вјоса Османи.

На самиту су учествовали и мађарски премијер Виктор Орбан, хрватски Андреј Пленковић, предсједник Бугарске Румен Радев.

Самиту, између осталих, присуствовали су и њемачки канцелар Олаф Шолц, француски предсједник Емануел Макрон, холандски премијер Марк Руте, те предсједник Владе Белгије Александар де Кро.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана