Македонија: Бивша главна тужитељка и двојица званичника на црној листи САД-а

Танјуг
Македонија: Бивша главна тужитељка и двојица званичника на црној листи САД-а

ВАШИНГТОН - Стејт департмент данас је јавно означио као неподобне за улазак у Сједињене Америчке Државе бившу специјалну главну тужитељку Сјеверне Македоније Катицу Јаневу, актуелног градоначелника Карпоша у Сјеверној Македонији Стевчу Јакимовског и бившег градоначелника Качаника на Косову и Метохији Џабира Жарку због поступака којима су подрили владавину права, вјеру јавности у демократске институције и јавне процесе њихових влада.

У својству бившег специјалног главног тужиоца Сјеверне Македоније, Јанева је била умјешана у коруптивне радње, укључујући коришћење свог политичког утицаја и службене моћи за личну корист, наводи се у саопштењу Стејт департмента и указује да постоје веродостојне информације да је Јанева тражила и примила мито како би утицала на кривично гоњење из своје надлежности.

У својству градоначелника општине Карпош у Сјеверној Македонији, Јакимовски је био умешан у коруптивна дела, укључујући коришћење свог службеног положаја за мјешање у урбани развој и процесе јавних набавки за личну корист и за корист својих сарадника.

У свом службеном својству градоначелника општине Качаник на Косову и Метохији, Жарку је био умјешан у коруптивна дјела, укључујући коришћење свог положаја да би се мјешао у процесе јавних набавки како би незаконито дозволио изградњу на земљишту у власништву општине, а у корист себе и својих сарадника, наводи Стејт департмент.

“Овим се поново потврђује посвећеност САД подршци владавини права и јачању демократских институција широм Балкана и наставиће да користи сва расположива овлашћења залажући се за одговорност корумпираних актера у региону и глобално”, стоји у званичном саопштењу Стејт департмента.

Поред Јаневе и Јакимовског, Стејт департмент је означио и њихове уже породице: два одрасла сина Јакимовског, Гоце Јакимовског и Дамјана Јакимовског, као и супружника и пунолетног сина Јаневе Венција Јанева и Лазара Јанева.

“Наведене радње Јаневе, Јакимовског, Жаркуа и чланова њихових ужих породица генерално их чине неподобнима за улазак у САД”, наводи се у саопштењу Стејт департмента.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана