Хиљаде људи на улицама Будимпеште!

GS
Foto: AFP

Више десетина хиљада људи протестовало је данас у центру Будимпеште против владе Виктора Орбана, а демонстрације је предводио адвокат Петер Мађар који је раније био близак власти, али је недавно покренуо политички покрет против Орбана.

Мађар је бивши супруг бивше Орбанове министарке правосуђа Јудит Варге и планира да формира своју странку, а тројица учесника протеста рекли су Ројтерсу да их је он привукао јер је био близак Орбановој влади и зна како она функционише.

"Знали смо да постоји корупција, али он то каже као инсајдер и то нам је потврдио", рекла је, носећи мађарску заставу, једна учесница протеста.

Мађар је постао познат јавности у фебруару, када је дао запаљиве изјаве о унутрашњем функционисању владе. Оптужио је шефа премијеровог кабинета Антала Рогана да води централизовану пропагандну машинерију.

Објавио је и снимак разговора с бившом супругом у којој Варга детаљно описује покушај вишег сарадника шефа Орбановог кабинета да се умијеша у један случај подмићивања, што тужиоци сада истражују, преноси Хина.

Истрага долази у политички осјетљивом тренутку за Орбана, уочи избора за Европски парламент у јуну и након скандала у фебруару с помиловањем осуђеника за сексуално злостављање дјеце, због чега су оставке поднијеле Варга и предсједница државе Катлин Новак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана