ХЕП планира акумулационо језеро у Лици, потопиће села

Танјуг
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

ЗАГРЕБ - Хрватска електропривреда (ХЕП) планира да направи акумулационо језеро у Лици, које ће потопити три села и заштићену цркву из 17. вијека.

Из ХЕП-а, који води пројекат изградње хидроелектране, тврде да су се договорили са становницима Горњег Косиња, Млакве и дјела Баковца о исељавању, за које имају рок од двије године, док житељи тих мјеста тврде да им се нико није обратио нити их је контактирао тим поводом.

''Нико никад није направио састанак с нама, поготово откад је донијета одлука да је пројекат од стратешког интереса'''', рекао је мештанин Горњег Косиња Јосип Пинтар за РТЛ, који је у овом селу засновао породицу и не жели да га напусти. Додаје да ће "животом бранити" своју имовину.

Из ХЕП-а тврде да је реч о максимално 150 људи, који су анкетирани током израде студије утицаја на животну околину, те да је с њима успостављен контакт и у актуелном поступку припреме решавања имовинско-правних односа, односно обештећења. За оне који немају где да оду, граде стамбену зграду у Перушићу, али, како сазнаје РТЛ, само уз право коришћења до смрти, пре носи портал Индеx.

Пројекат изградње хидроенергетског система Косињ, односно Сењ 2, који треба да снабдева струјом 70.000 домаћинстава, влада је летос означила као стратешки инвестициони пројекат, на шта су из Удружења Зелена акција реаговали тужбом, коју је Управни суд одбио. Планирано је да се акумулационо језеро направи на археолошки богатом подручју, на којем су археолози пронашли бројне гробове, накит и лончарске предмете из разних раздобља, као и неколико историјских грађевина, међу којима је и црква из 17. века која је проглашена заштићеним добром.

Мештани Горњег Косињу су против изградње акумулације и потапања цркве, каже локални свештеник Перо Јурчевић и додаје да то потврђује најмање 450 њихових потписа. ''''Не знам по којој логици црква из 1692. године смије да се потопи. То је проблем Министарства културе које се не оглашава. Вршена су археолошка ископавања и била је још старија црква испод св. Јеронима, и још 60 споменика културе, од којих су нека и православна'''', навео је он.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана