Гранић: У интересу Загреба европеизација читавог Западног Балкана

Танјуг
Foto: enchantingtravels.com

БЕОГРАД/ЗАГРЕБ - Европеизација читавог простора Западног Балкана у интересу је Загреба, али под условима које је прошла и Хрватска и све остале чланице Европске уније, изјавио је данас савјетник хрватског премијера Мате Гранић, који је као министар спољних послова и потпредсједник владе прије 25 година потписао Споразум о нормализацији односа СРЈ и Хрватске.

"Никаве запаљиве изјаве не могу допринијети нормализацији односа већ реално и отворено рјешавање отворених питања", рекао је Гранић и упозорио на "реални проблем" у Босни и Херцеговини због настојања да се мијењају дух и слово Дејтона, што, како је нагласио, потписници споразума никако не смију да дозволе.

Дејтонска Босна и Херцеговина је, додао је, суверена држава, која се састоји од два ентитета и три суверена конститутивна народа.

"Инсистирање на унитаризацији, увођењу грађанске државе, дестабилизује БиХ, а ми као постписници имамо одговорност и задатак да то не дозволимо", рекао је Гранић на међународном скупу посвећеном 25 година Споразума о нормализацији односа СРЈ и Хрватске.

Гранић је оцијенио да је тај споразум битно придонио рјешавању неких питања, иако су нека и даље отворена, попут расвјетљавања судбине несталих.

Он сматра да је процес мирне реинтеграције успио, а на основу тога донијети су план и програм за повратак избјеглица и билатералној заштити мањина што је било изузетно важно, рекао је Гранић на скупу на којем су говорили и бивши предсједници Србије и Хрватске Борис Тадић и Иво Јосиповић.

"Августа 23, 1996. године потписао сам у Београду са министром Милном Милутиновићем Споразум о нормализацији односа и двије државе су се први пут у историји међусобно признале", рекао је Гранић и додао да је то битан датум у историји ове двије земље и врло важан датум у историји хрватско-српских односа.

Бивши предсједник Србије Борис Тадић оцијенио је да и даље између двије земље нема искрених односа, да и даље постоји, како је рекао, "трагикомична" трка у наоружању...

Додао је да му забринутост и даље изазивају "традиционални" ставови да је Србија непријатељ Хрватској, и обрнуто, и што из тог зачараног круга никако не можемо изаћи.

"Моја намјера била је да се отвори друга перспектива, рекао је Тадић на онлајн скупу који су организовали загребачки Форум за вањску политику и београдски Центар за спољну политику.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана