Градоначелник Петриње: Све што је преостало, а могло је да падне, пало је

Танјуг
Foto: Архива

ПЕТРИЊА- Градоначелник Петриње Даринко Думбовић изјавио је да је јутрошњи потрес од 3,8 по Рихтеру изазвао нове штете, посебно на глинском подручју, али да повријеђених није било.

"Потрес је показао своју моћ и све што је преостало у граду, што је могло да падне, пало је, осјетило се и чуло се. Чули су се цријепови и остаци цријепова и грађа који су падали по улицама с кућа", рекао је Думбовић у емисији "Хрватски радио за Банију".

Према његовим ријечима, тешко су страдале Глинска Пољана и околна села, гдје је оштећено "изузетно пуно кућа".

Навео је да су велике штете пријавила 52 мјесна одбора на том подручју па је, каже, потребно одредити приоритете у девастираној привредној, социјалној и друштвеној инфраструктури.

"Нама требају мир и стрпљење, а држава треба да да све од себе да човјек остане на овом простору", навео је.

Думбовић је позвао државу да ову жупанију више не гледа као посебно заштићено подручје, јер, како каже, то је у "прецентрализираној држави био живи примјер да овдје помоћи нема".

"Држава нас никада није видјела у правом облику, гдје се стварала домовина", каже Думбовић.

"Влада касни с поруком да се струја неће платити. Тај селективни приступ направити према некима... та процедура ће направити више политичке штете него што ће бити ефекта", навео је Думбовић, пренијела је загребачка Н1 тв.

С друге стране, и градоначелник Глине Стјепан Костањевић изјавио је данас да сваки нови потрес прави нову штету на већ порушеним објектима у том граду и подручју Баније.

"Грађани свакодневно након потреса долазе да пријаве нова оштећења. Сваког дана након првог разорног потреса имамо по два-три потреса, ниједна ноћ није била да није било потреса и додатних оштећења", рекао је Костањевић за загребачку Н1 тв.

Са доласком зиме, додао је, појављују се нови одрони и клизишта, а све то ствара проблеме и сигурно је да ће штета од потреса бити и већа него што се у први мах претпостављало.

Истакао је да је до сада прегледано више од 3.000 кућа, од којих је више од 600 добило црвену ознаку, а више од 750 жуту.

Захтјева за контејнере је, каже, готово 700.

Позвао је све који немају адекватан смјештај да се јаве њему или Штабу, јер је смештај за све обезбијеђен.

"Не бих баш рекао да неко нема никакав кров над главом. Људи су се некако смјестили. Има људи који не желе да напусте своје, имају животиње... Ми смо им понудили да их увече одведемо да преспавају, а ујутру вратимо... Проблеме рјешавамо у ходу, а контејнери свакодневно стижу", рекао је Костањевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана