Додик са патријархом Порфиријем посјетио Манастир Јасеновац

Срна
Додик са патријархом Порфиријем посјетио Манастир Јасеновац

ЈАСЕНОВАЦ - Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и Његова светост Патријарх српски Порфирије посјетили су Манастиру Јасеновац који се налази у истоименој општини у којој данас живи око тридесетак Срба.

Њих је код манастирске капије сачекало свештенство предвођено владиком пакрачко - славонским Јованом, као и

вршилац дужности директора Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић, предсједник СДСС-а и Српског народног већа Милорад Пуповац, званице, свештенство Католичке цркве и становници овог мјеста.

У Јасеновцу се налазио и амбасадор БиХ у Хрватској Александар Врањеш.

Иначе, Додик је раније најавио да ће Република Српска издвојити око 50.000 евра, односно 100.000 конвертабилних марака за реконструкцију манастира који је оштећен и приликом земљотреса који су Хрватску погодили крајем прошле године,

У манастиру Јасеновац, који је око два километара удаљен од споменика Камени цвијет, посвећеног свим жртвама усташа током Другог свјетског рата, служена је  доксологија током које је патријарх одржао бесједу.

Прије доласка патријарха Порфирија у манастирској цркви упаљене су све свеће и кандила, отворене су царске двери, а свештенство је обучено у свечане епитрахиље и фелоне изашло из храма до манастирске капије, носећи крст, Јеванђеље и кадионицу.

По доласку, патријарху Порфирију чтеци су обукли мантију и предали жезал, а у храм је ушао у пратњи владике Јоване, док су испред њих ишли свештеници пјевајући „Достојно јест”.

Манастир Јасеновац са црквом посвећеном рођењу Светог Јована Претече припада епархији пакрачко-славонској, а за вријеме епископа славонског Саве био је и сједиште епархије.

Манастирска црква је саграђена 1775. године, али је разорена на почетку.

Другог свјетског рата 1941. године и то рукама првих јасеновачких логораша.

Храм је обновљен и освећен 2. септембра 1984. године, а током ратних сукоба при распаду бивше СФР Југославије, 1991. године, црква је поново оштећена.

У мају 1995. године, у операцији Бљесак, манастирска црква је оскрнављена и опустошена, да би 2000. године, поново била обновљена када је владика Сава Јурић прогласио јасеновачку цркву Рођења Светог Јована Крститеља за манастир.

Патријарху Порфирију ово је друга званична црквена посјета од устоличења 19. фебруара , а у оквиру прве званичне црквене посете посетио је Банију, крај који је прије неколико мјесеци погодио разоран земљотрес где је, како је раније саопштила Српска православна црква, испоручио контејнере намењене за привремени смештај породица постадалих у земљотресима на Банији.
 


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана