Црна Гора: Породично насиље порасло за 20 одсто у вријеме изолације

Срна
Црна Гора: Породично насиље порасло за 20 одсто у вријеме изолације

ПОДГОРИЦА - СОС линија за жртве породичног насиља у Црној Гори у марту биљежи пораст позива за 20 одсто у посљедњој седмици, у вријеме кућне изолације због пандемије вируса корона, рекла је координатор СОС линије за Никшић Наташа Међедовић.

Према њеним ријечима, у посљедњој седмици СОС линија је имала 69 позива, што је око 20 одсто више у односу на претходну седмицу.

"Ова ситуција утиче негативно на особе са искуством насиља и погоршава њихову ситуацију", упозорила је Међедовићева.

Она је навела да је нова статистика у времену кућне изолације није изненадила. "Настала ситуација помаже у превенцији пандемије, али је за многе жене и дјецу то застрашујуће", рекла је Међедовићева.

Она је додала да за жртве породичног насиља кућна изолација значи беспомоћност. "Ово је тек почетак и у наредном периоду можемо очекивати ескалацију и повећан број позива", истакла је Међедовићева.

Национална СОС линија за жртве насиља у породици 080 111-111 стално је доступан телефонски сервис који је бесплатан и анониман.

 Жртве насиља могу рачунати на бесплатну психолошку и праву помоћ.

"Ипак у овом тренутку се пред институцијама рјешавају само хитни случајеви насиља у породици", рекла је Међедовићева, али је упозорила да за многе жене и дјецу кућа није дом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана