Абазовић: Да је на Цетињу пала крв, Црна Гора се не би помирила ни за 100 година

Танјуг
Foto: Вијести.ме

ПОДГОРИЦА - Црногорски премијер Дритан Абазовић изјавио је данас у парламенту да одговорно тврди да током протеста против устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија прошлог септембра на Цетињу, полицијом нису командовали ни криминалци, ни структуре ван полиције, нити политичари, нити људи из сусједних дражава.

Абазовић је то рекао у оквиру "премијерског сата" у одговору на питање лидера Социјалдемократа (СД) Дамира Шеховића шта намјерава да предузме након признања полицијског командира Петра Кнежевића "да је током полицијске акције на Цетињу 4. и 5. септембра био у непосредној комуникацији са појединим криминалним групама".

Шеховић је рекао да је интерес јавности да зна да ли је премијер питао Кнежевића са којим је криминалцима био у дослуху.

"Ако га нисте питали, питао бих вас шта чекате и шта чека унутрашња контрола. Шта уопште човјек који за Црногорце каже да су багра, ради у полицији....Да ли вам је спорно што је Кнежевић грађане који су протестовали назвао лелекачима. Да ли сте и даље поносни на акцију на Цетињу. Ако сте и даље поносни, јесте ли поносни на шок бомбе и сузавац који су завршавали у дворишта кућа", питао је Шеховић.

Абазовић је одговорио да је покренута свака процедура и да ни један припадник неће бити заштићен. "Има још припадника УП које се доводе у неке ситуације, ни један неће бити поштеђен. Никога не бих унапред оптуживао", рекао је премијер.

Рекао је да интервенција полиције на Цетињу није почела због молотовљебог коктела, већ због напада бившег директора Управе полиције на службено лице.

"Спреман сам да потврдим, био сам са директром УП кад смо то утврдили, били смо у канцеларији кад је почела акција..Ја сам се јако лоше осјећао након 4. и 5. септембра јер смо показали висок степен нетолеранције", рекао је Абазовић и истакао да је поносан што тада није било ниједне жртве.

Било је, казао је, повреда, сузавца, али и камења и блокирања улица.

"Црна Гора се не би помирила у наредних сто година да је на Цетињу пала крв", рекао је Абазовић и Шеховићу приговорио да "брка лончиће".

Истиче да нема проблем са протестима, на којима су људи пјевали, скандирали, држали говоре и отишли кућама.

"Никад ту врсту протеста не бих оспорио, једна је ствар кад ви имате град у блокади, 36 сати заробљену полицију унутар Цетиња. Ако мислите да овако треба да чувамо уставни поредак, онда треба да се у Плаву или Улцињу неко забарикадира", навео је Абазовић.

То је, истакао је, био вјерски обред, који не фаворизује, нити је против, али оно није био начин.

Додао је да је на Цетињу било појединаца који су имали неке друге намјере, који су користили ситуацију.

Истакао је да се не плаши никог, и да не жели да долива уље на ватру, али и да није адреса за, како је рекао, лијечење неких комплекса и фрустрација.

"Ја нисам назвао људе лелекачима, Ја сам само хтео да кажем однос према ономе што је изгубљена политичка утакмица...", рекао је Абазовић... Ја сам одбранио Црну Гору и то већ неколико пута са врло мало политичког знања и на то сам јако поносан", рекао је Абазовић и подсјетио да се због свега грађанима извинио.

Истакао је и да подржава парламентарну истрагу и додао да му није битно одакле таква иницијатива долази.

"Немам осјећај да неко жели било шта да сакрије", навео је Абазовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана