Жртве опомињу на незаборав

Јасмина Перишић
Жртве опомињу на незаборав

Бањалука - Служењем парастоса и полагањем вијенаца у Спомен-костурници, јуче је у Дракулићу обиљежена 74. годишњица од усташког покоља 2.300 Срба у Другом свјетском рату.

Жртве, међу којима је било и 551 дијете, убијене су 7. фебруара 1942. у селима Дракулић, Шарговац, Мотике и руднику Раковац, без иједног испаљеног метка.

Обиљежавању овог страшног злочина присуствовало је неколико стотина грађана, међу којим су били потомци жртава, али и преживјели Дракулићани, који су успјели да побјегну пред усташким ножем.

Осамдесетдвогодишњи Слободан Брковић, којем су у овом покољу страдали три сестре, мајка, брат и два дједа, каже да се не смију заборавити жртве убијене тог кобног дана.

- Упали су нам у кућу и један усташа је из собе извео мог дједа, брата Павла и мене. Павлу је рекао да клекне. Чим је клекнуо, потегао је за сјекиром, коју до тада нисмо ни видјели и одсјекао му главу. Када сам то видио, кренуо сам да бјежим. Бјежао сам ка Милешевићима, али су ме сусрели. Један ме је убо више пута бајонетом у стомак, а када сам пао, отишли су мислећи да сам мртав - присјећа се Брковић и дрхтавим гласом објашњава како је преживио убодне ране.

Каже да је успио да дође до куће, гдје је на једној гомили затекао поубијану породицу.

- Брат је био мало даље, јер мислим да је потек'о бјежати, па га је усташа стигао и убио. Када сам ушао у кућу, ране сам повезао ђедовим шалом и легао. Сјећам се да сам био неописиво жедан и пио воду. Било ми је јако хладно, заспао сам премрзнут. Нашле су ме сутрадан комшије Јаков и Марко Ковачевић, рекли су то мојим стричевићима, али се не сјећам ко ме је одвео у болницу - испричао је потресну причу Брковић.

Миле Панић из Мотика, који је дошао да ода почаст страдалима, каже да је у том покољу изгубио оца и двије рођене сестре.

- Комшија Шимун Јосиповић је рекао мајци након очевог убиства да бјежи и склања осталу дјецу и тако смо се спасили - рекао је Панић.

Вијенце жртвама положили су министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић, министар правде РС Антон Касиповић, члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић, директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић, посланици у Народној скупштини РС, те представници града.

Савановић је рекао да овај догађај говори о размјери  фашизма и усташког терора, те да жртве не смију бити заборављене.

- Треба извући поуку из ових обиљежавања. Само јединство, слобода и отаџбина српском народу даје гаранцију да може имати миран живот - рекао је Савановић.

Убијени без испаљеног метка

Усташке снаге под командом натпоручника Јосипа Мишлова и фра Вјекослава Филиповића из такозваног "Тјелесног здруга Анте Павелића", уз помоћ бањалучких усташа убијале су Србе сјекирама, ножевима, крамповима и "србомлатом" (дрвена дршка са металном куглом).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана