Врбасом плута 11.000 кубика отпада

Александар Поповић
Врбасом плута 11.000 кубика отпада

Главна мрежа која задржава отпад на ријеци Врбас у Еко-центру "Бочац" одавно је пукла, а и двије привремене су почеле да попуштају тако да Бањалуци пријети 11.000 кубика смећа.

Ово је "Гласу Српске" рекао директор предузећа "Еуро-хем", под чијом се надлежношћу налази Еко-центар, Ненад Опачић.

- Двије привремене мреже више од двије године замјењују главну мрежу и то нам јако отежава само чишћење језера, јер оне нису довољно добре па пропуштају смеће. Тако отпад који прође морамо низводно да сакупљамо - нагласио је Опачић.

Наглашава да је већ јесен када падају кише и водени токови надолазе, а ускоро ће и зима па се проблеми гомилају.

- Јаче бујице могу да изазову еколошку катастрофу. Усљед великог дотока воде у вријеме обилнијих падавина увијек постоји опасност да замјенске мреже пукну. Када би проток воде био око 500 кубика у секунди, онда би сигурно дошло до проблема и велике количине смећа би плутале до града, јер ове постојеће мреже то не би издржале, а са великим дотоком воде увијек дође и већа количина смећа - додао је Опачић.

Према његовим ријечима, у просјеку годишње у Еко-центар пристигне око 10.000 кубика смећа.

- Људи бацају смеће по обалама ријека и потока које су притоке Врбаса, па када падне киша и водостај порасте, набујала вода сав тај отпад покупи у корито ријеке. Због тога је главна мрежа пуцала неколико пута, то је било у релативно кратком периоду, од децембра 2008. до маја 2009. а од тада се дефинитивно расула и ми смо имали огромну штету, потонуло нам је неколико пловила која су нам служила за санирање отпада - додао је Опачић.

Како он наводи за изградњу нове мреже је потребно 134.000 марака које они немају.

- Добили смо 50.000 марака од Еко-фонда и та средства уз средства "Еуро-хема" смо реализовали, али то није довољно. Поново смо и ове године предали захтјев Еко-фонду, да нам одобре још средстава, а тражили смо и од града Бањалука да нам и они помогну да прикупимо тих 80.000 марака које недостају да би се та мрежа успјешно санирала. Било би добро да се то уради прије доласка зиме. Просто је невјероватно да друштво, за тако један важан пројекат не може пронаћи средства - истакао је Опачић.

У Aдминистративној служби града истичу да су до сада извршили све своје обавезе према Еко-центру.

- Из буџета је издвојено 40.000 КМ за одржавање постојеће мреже. Добили смо нови захтјев Еко-центра "Бочац" и видјећемо какве су могућности да му се удовољи - казао је портпарол Aдминистративне службе града Миленко Шајић.

Главна мрежа

- Главна мрежа је изграђена у јуну 2003. године и ми смо од тада до данас извукли преко 100.000 кубика смећа. Врбас не би био ни приближно чист у каквом је сада стању, да нема Еко-центра. Тренутно седам људи ради на одржавању мреже, а у помоћ им по потреби пристижу и људи из погона "Еуро-хема" - рекао Опачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана