Вода цури, рачуни се преливају

Јасмина Перишић
Вода цури, рачуни се преливају

Бањалука - Техничке екипе "Водовода" у посљедња три мјесеца имале 470 интервенција, због кварова на водоводној и 92 интервенције на канализационој мрежи.

Ова чињеница је унијела стрепњу међу грађане који се питају ко ће да плати воду која је данима цурила на мјесту квара.

У "Водоводу" истичу да све зависи од врсте квара односно мјеста гдје се он десио.

- О водоводном прикључку и његовом одржавању брине се потрошач. Прикључак се сматра кућном инсталацијом која није у надлежности "Водовода". Квар који се јави иза водомјера, односно између водомјера и објекта, у надлежности је потрошача и он је дужан да га отклони. Ако до квара дође између водомјера и главне цвијеви ми отклањамо квар и сносимо трошкове - казали су у "Водоводу".

Објаснили су да уколико се потрошач нађе у ситуацији да мора да плати већу количину исцурјеле воде која је настала као посљедица квара, он може да поднесе молбу за отпис дуговања.

- Молбу онда разматра комисија за отпис дуговања по основу квара према Правилнику Друштва - рекли су у "Водоводу".

Стари и дотрајали системи најчешће су узрок кварова па се грађани махом жале на воду која цури из шахтова или водоводних цијеви.

- Пријављене кварове рангирамо по хитности. Наше екипе се труде да отклоне све кварове у што скоријем року. Радимо у двије смјене а у малом смо заостатку због годишњих одмора. Ипак, по позиву грађана, сваки квар отклањамо у што скоријем року  - рекли су у "Водоводу".

Мјештанка Кочићевог вијенца Ирена Бајрамовић, каже да је у улици Радоја Домановића неколико дана из шахта цурила вода, те да страхује да би због овога могла платити већи рачун.

- Вода је цурила по улици сигурно четири дана док квар најзад није отклоњен. Поред тога што је ружно видјети овакав призор у ужем центру града бојим се да се може десити да на рачуну за воду добијемо већу цифру - пожалила се Бајрамовићева.

Нова мрежа

Из "Водовода" планирају да ријеше проблем кварова и цурења воде, замјеном дотрајале мреже.

- Требало би да на годишњем нивоу замијенимо око 16 километара цјевовода. То је око два одсто укупне дужине и коштало би око два милиона марака. Нажалост за тако нешто треба времена и новца - казали су у "Водоводу".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана