У азилу на Мањачи завршена прва фаза радова: Градиће још два објекта за смјештај напуштених паса

Александра Тодоровић
У азилу на Мањачи завршена прва фаза радова: Градиће још два објекта за смјештај напуштених паса

БАЊАЛУКА - У склопу Развојно-едукативног центра “Мањача” завршена је прва фаза изградње азила за смјештај напуштених животиња, док су преостале двије фазе за рјешавање овог вишегодишњег проблема тренутно на чекању.

Потврдили су ово за “Глас Српске” из Одјељења за комуналне послове и додали да су за сада остварили планиране циљеве, што се тиче изградње азила на Мањачи, али да има још доста да се ради.

- Ускоро планирамо изградњу још једног објекта на истом локалитету који ће такође бити намијењен за бригу о напуштеним псима - поручили су из овог одјељења.

У првој фази радова ограђен је простор и озидан објекат површине 900 метара квадратних, опремљен неопходном комуналном инфраструктуром, а за чију изградњу је из градског буџета издвојено више од 130.000 КМ.

- Објекат је саграђен по новим стандардима и има простор са довољним размаком и ограђеном површином за кретање животиња. Предвиђено је да објекат буде опремљен потребном инфраструктуром која подразумијева ограду, струју, воду, одводе, приступни пут, паркинг, звучну изолацију од насељеног дијела те бетонирани, пјешчани и травнати дио. Према пројекту, будући азил простираће се на укупној површини од 20.000 метара квадратних и имаће капацитет за смјештај 120 паса - наглашено је из Одјељења.

Према њиховим ријечима, станица у Рамићима још није распуштена, јер је много лакше и брже да се, према пријави грађана, пси транспортују на ту локацију, него да се директно возе на Мањачу.

- Постоји одређена процедура коју свака животиња мора проћи прије смјештања у азил. По пријему пас пролази кроз обавезан карантин који траје 10 дана, а потом идућих пет дана се обавља вакцинација и стерилизација те се онда транспортују на Мањачу - поручили су из одјељења.

У наредној фази изградње биће саниран још један објекат. Овај објекат служиће за складиштење хране, али и за карантин, гдје ће пси бити прегледани прије смјештања.

- Унутар објекта предвиђено је смјештање паса у боксове и разврставање по пасминама и величинама - појашњено је из Одјељења за комуналне послове.

Рамићи

Тренутни дом за напуштене псе налази се у Рамићима и својевремено је изграђен као привремено рјешење, због чега је одлучено да се гради нови објекат на прихватљивијој локацији са бољим условима. Усвајање паса је бесплатно, а свим заинтересованим који желе да удоме крзненог љубимца биће обезбијеђена бесплатна стерилизација.

- Грађани који желе да пруже топао и сигуран дом пун љубави за неке од напуштених животиња могу да дођу у азил и усвајањем учине једно хумано дјело - рекли су из азила у Рамићима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана