U azilu na Manjači završena prva faza radova: Gradiće još dva objekta za smještaj napuštenih pasa

Aleksandra Todorović
U azilu na Manjači završena prva faza radova: Gradiće još dva objekta za smještaj napuštenih pasa

BANjALUKA - U sklopu Razvojno-edukativnog centra “Manjača” završena je prva faza izgradnje azila za smještaj napuštenih životinja, dok su preostale dvije faze za rješavanje ovog višegodišnjeg problema trenutno na čekanju.

Potvrdili su ovo za “Glas Srpske” iz Odjeljenja za komunalne poslove i dodali da su za sada ostvarili planirane ciljeve, što se tiče izgradnje azila na Manjači, ali da ima još dosta da se radi.

- Uskoro planiramo izgradnju još jednog objekta na istom lokalitetu koji će takođe biti namijenjen za brigu o napuštenim psima - poručili su iz ovog odjeljenja.

U prvoj fazi radova ograđen je prostor i ozidan objekat površine 900 metara kvadratnih, opremljen neophodnom komunalnom infrastrukturom, a za čiju izgradnju je iz gradskog budžeta izdvojeno više od 130.000 KM.

- Objekat je sagrađen po novim standardima i ima prostor sa dovoljnim razmakom i ograđenom površinom za kretanje životinja. Predviđeno je da objekat bude opremljen potrebnom infrastrukturom koja podrazumijeva ogradu, struju, vodu, odvode, pristupni put, parking, zvučnu izolaciju od naseljenog dijela te betonirani, pješčani i travnati dio. Prema projektu, budući azil prostiraće se na ukupnoj površini od 20.000 metara kvadratnih i imaće kapacitet za smještaj 120 pasa - naglašeno je iz Odjeljenja.

Prema njihovim riječima, stanica u Ramićima još nije raspuštena, jer je mnogo lakše i brže da se, prema prijavi građana, psi transportuju na tu lokaciju, nego da se direktno voze na Manjaču.

- Postoji određena procedura koju svaka životinja mora proći prije smještanja u azil. Po prijemu pas prolazi kroz obavezan karantin koji traje 10 dana, a potom idućih pet dana se obavlja vakcinacija i sterilizacija te se onda transportuju na Manjaču - poručili su iz odjeljenja.

U narednoj fazi izgradnje biće saniran još jedan objekat. Ovaj objekat služiće za skladištenje hrane, ali i za karantin, gdje će psi biti pregledani prije smještanja.

- Unutar objekta predviđeno je smještanje pasa u boksove i razvrstavanje po pasminama i veličinama - pojašnjeno je iz Odjeljenja za komunalne poslove.

Ramići

Trenutni dom za napuštene pse nalazi se u Ramićima i svojevremeno je izgrađen kao privremeno rješenje, zbog čega je odlučeno da se gradi novi objekat na prihvatljivijoj lokaciji sa boljim uslovima. Usvajanje pasa je besplatno, a svim zainteresovanim koji žele da udome krznenog ljubimca biće obezbijeđena besplatna sterilizacija.

- Građani koji žele da pruže topao i siguran dom pun ljubavi za neke od napuštenih životinja mogu da dođu u azil i usvajanjem učine jedno humano djelo - rekli su iz azila u Ramićima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana