Топлија зима уз пећ на дрва и угаљ

Данијела Стоканић
Топлија зима уз пећ на дрва и угаљ

Бањалука - Доласком хладнијих дана порасла је потражња огрева, а за метар дрва треба издвојити од 75 до 80 марака.

И док се неки Бањалучани не би одрекли комфора гријања на систем “Топлане”, неки више воле кад запуцкета ватра у пећи, а тврде да је и исплативије.

Централно гријање у највећем граду Српске кошта 1,65 марака по квадрату, што значи да за стан од 60 квадрата у просјеку годишње треба издвојити нешто мање од 1.200 марака.

За те паре може се купити око 15 метара дрва, што је и више него довољно за загријавање исте површине у сезони.

Владан Миличић из фирме “Лана експорт-импорт” каже да је ове године највећа потражња за исцијепаним дрвима.

- Разлог толике потражње је што људи отказују услуге “Топлане” и прелазе на друге начине гријања, купујући шпорете на дрва, зидајући димњаке и слично - казао је Миличић.

Да имају много купаца који су се прије гријали на градско гријање или струју, а ове године очистили пећи потврдио је пословођа фирме “Абис” Чедомир Товиловић.

- Продајемо исцијепана дрва у палетама, а у једној су два метра огрева. Једна палета кошта 160 марака са превозом до одредишта. Наше сједиште је у Врбањи, али довозимо и продајемо и на подручју града. Муштерије углавном купују по двије или више палета, а задовољни смо продајом - рекао је Товиловић.

И камиони који превозе дрва и угаљ стално су на терену, а по километру наплаћују 1,4 марке.

- Велико је интересовање купаца, чак значајније него претходних година. Настојали смо да цијене буду прихватљиве тако да превоз наплаћујемо по пређеном километру али и слободном погодбом. Поред тога, на цијену утиче и врста робе, јер дрва у метрима се не могу мјерити са онима која се продају у палетама - казао је један од превозника.

Бањалучанин Милован Ђукић каже да се у посљедњих неколико година искључиво грије на дрва и нешто мање на угаљ.

- До прије четири године, био сам корисник “Топлане” па ме излазила скупља пита од тепсије. Зато сам прешао да се гријем на струју, али ни ту није било велике разлике. Сада сам миран, набавим четири палете дрва и пар тона угља и миран сам цијелу сезону, не размишљајући до колико ће се степени температура спустити - рекао је Ђукић и додао да захваљујући дрвима и угљу уштеди и на електричној енергији.

Угаљ

Што се тиче цијене угља, она је у односу на протеклу годину остала непромијењена. Дрвени угаљ “крека” је 170 марака за тону, а камени 210 КМ.

Због беспарице, муштерије угаљ најчешће купују у мањим количинама.

- Муштерији којој је потребно пет тона угља, набавиће тону за један мјесец, па ће радије сачекати другу плату или пензију да би купио сљедећу туру огрева - рекао је један од продаваца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана