Свечани дочек чудотворне иконе у Бањалуци

В.Ж.
Свечани дочек чудотворне иконе у Бањалуци

БАЊАЛУКА - Чудотворна икона Богородице Брзопомоћнице из манастира Дохијара на Светој Гори, биће свечано дочекана, данас, на Духовски уторак у храму Светог великомученика Георгија у бањалучком насељу Паприковац.

Српска православна паприковачка парохија позвала је вјернике да доћу на свечани дочек.

Света архијерејска литургија биће служена у девет часова.

Парох паприковачки, јереј Слободан Марин рекао је раније за „Глас Српске“ да икона стиже "благословом нашег Преосвећеног владике Јефрема и трудом честитих парохијана".

- Тога дана у нашем храму биће служена Света архијерејска Литургија у присуству великог број вјерника. Велика нам је част што наша парохија дочекује ову светињу и овом приликом позивам вјернике из цијеле Републике Српске и региона да дођу и да се поклоне Чудотворној икони. Пред Иконом ће се непрестано читати Акатист до касних вечерњих часова до недјеље 11. јуна након чега ће се једном недјељно након вечерњег богослужења читати Акатист Пресветој Богородици - рекао је отац Слободан Марин. 

Према његовим ријечима овај свети дар са Свете Горе ће остати храму Светог великомученика Георгија на Паприковцу. 

Иконе посвећене Богородици спадају међу најпоштованије, између осталог и због тога што се вјерује да ономе ко се искрено моли Мајци Божијој у муци, молитве услишава.

Пред овом иконом моле се у свим случајевима када је потребна брза и дејствена помоћ, у недоумици како поступити, при различитим обољењима, било онколошким, као и код помоћи при рођењу детета.

На Светој Гори, у манастиру Дохијар, налази се прототип ове иконе, који је према црквеном предању насликан у 10. вијеку, за живота оснивача манастира, преподобног Неофита.

Најчувенија је икона Свете Горе, послије чудотворне иконе Вратарица из манастира Ивирон и иконе Достојно Јест из Ватопеда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана