Čudotvorna ikona sa Svete Gore stiže u Banjaluku 

Vanja Žarković
Čudotvorna ikona sa Svete Gore stiže u Banjaluku 

BANjALUKA - Čudotvorna ikona Bogorodice Brzopomoćnice iz manastira Dohijara na Svetoj Gori, biće svečano dočekana na Duhovski utorak, 6. juna u hramu Svetog velikomučenika Georgija u banjalučkom naselju Paprikovac.

Ovo je potvrdio za „Glas Srpske” paroh paprikovački, jerej Slobodan Marin i dodao da ikona stiže "blagoslovom našeg Preosvećenog vladike Jefrema i trudom čestitih parohijana".

- Toga dana u našem hramu biće služena Sveta arhijerejska Liturgija u prisustvu velikog broj vjernika. Velika nam je čast što naša parohija dočekuje ovu svetinju i ovom prilikom pozivam vjernike iz cijele Republike Srpske i regiona da dođu i da se poklone Čudotvornoj ikoni. Pred Ikonom će se neprestano čitati Akatist do kasnih večernjih časova do nedjelje 11. juna nakon čega će se jednom nedjeljno nakon večernjeg bogosluženja čitati Akatist Presvetoj Bogorodici - rekao je otac Slobodan Marin. 

Prema njegovim riječima ovaj sveti dar sa Svete Gore će ostati hramu Svetog velikomučenika Georgija na Paprikovcu. 

Ikone posvećene Bogorodici spadaju među najpoštovanije, između ostalog i zbog toga što se vjeruje da onome ko se iskreno moli Majci Božijoj u muci, molitve uslišava. Smatra se da su čudotvorne moći Bogorodice Brzopomoćnice pomogle mnogima koji su se pomolili pred njom i zatražili pomoć. Veliki broj svjedočanstava u našem vremenu potvrđuju da je mnoge bolesne iscijelila, tužne razveselila, a nesrećne utješila.

Hram Svetog velikomučenika Georgija 

Foto: Dražan Pozderović

Obnova hrama Svetog velikomučenika Georgija, (koji su u ratu 1941. godine porušile ustaše,), počela je krajem 2012. godine.

- Nekada je Paprikovac imao svoj hram Svetog Georgija u današnjoj Krajiškoj ulici, (zadužbina Gospodina Ilije Rankića) pored kojeg je bio parohijski dom, a počelo se formirati i pravoslavno groblje. Završetkom rata 1945. tadašnje vlasti su oduzele našoj crkvi svu imovinu na Paprikovcu, 14 grobova uništili, zemlju isparcelisali i prodavali, te naseljavali većinom raseljeni narod sa Manjače - ispričao je jerej Marin.

Prema njegovim riječima na obnavu hrama Svetog Georgija u banjalučkom naselju Paprikovac se čekalo sedam decenija. 

- Naša generacija je dočekala milošću Božijom da osvetimo temelje i sagradimo hram uz pomoć priložnika naše, ali i drugih parohija - naglasio je otac Marin.

Na jesen je planiran završetak radova na fasadi hrama i prikupljanje sredstava za završetak ograde oko hrama. 

- Ovih dana intenzivno se obavljaju radovi na uređenju porte hrama, kako bismo što svečanije dočekali sa našim Episkopima pomenutu Čudotvornu ikonu - istakao je paroh paprikovački.

Hram Svetog velikomučenika Georgija obilježio je nedavno slavu, a Svetoj Liturgiji su prisustvovali brojni vjernici. 

Predanje o Čudotvornoj ikoni

Po predanju monaštva grčkog manastira Dohijara na Svetoj Gori, ispred stare manastirske trpezarije na zidu je bila živopisana jedna veoma stara Bogorodičina ikona. Pred ovom ikonom, bio je prolaz kojim su oci odlazili u trpezariju. Jedne noći 1664. godine, monah po imenu Nil je prolazeći po običaju ispred ikone sa upaljenim svijećama, čuo riječi: “Više ne prolazi ovuda sa svijećama i ne čadi mi ikonu.” Međutim, on nije pridao velikog značaja ovom događaju i nastavio je po svom običaju da prolazi istim prolazom sa upaljenim svijećama.

Nekoliko dana kasnije je ponovo čuo isti glas i nakon toga oslijepio. Ubrzo poslije toga, monah Nil se klečeći preko puta svete ikone, molio neprekidno danima i noćima. Nakon nekolko dana javio mu se ponovo glas: “Uslišena je tvoja molitva i neka ti bude oprošteno i neka progledaš kao ranije. Objavi ostalim ocima, podvižnicima i bratiji da sam ja Majka Boga Logosa i od Boga pokrov ovom manastiru Svetog Arhangela i pomoć i moćna zaštitnica, koja o njemu promišlja kao branioc i upravitelj. I neka me od sada monasi prizivaju za svaku svoju potrebu, a ja ću brzo uslišiti molitvu njihovu i svih pravoslavnih hrišćana koji mi sa pobožnošću pribjegavaju, jer se zovem Brzopomoćnica.”

Nakon toga Nil je ponovo progledao. Od tada više niko nije tuda prolazio prema trpezariji, nego je mjesto oko Svete ikone sa velikim poštovanjem i dostojanstvom ograđeno. Pošto se  odatle pruža pogled prema zapadu, a prostora nije bilo mnogo, sa desne strane čudotvorne ikone podignut je Sveti hram, na čijem su živopisanju radili najbolji umjetnici, posvećen Presvetoj Bogorodici, čudotvornoj Brzopomoćnici. Svake večeri i svakog jutra služi se molbeni kanon pred ovom svetom ikonom na Svetoj Gori.

Izlječenja i čuda

Sva izlječenja i mnoga druga čuda koja je Presveta Bogorodica Brzopomoćnica od tada učinila i čini svakog dana nije moguće zabilježiti. Pokazala se drugom Siloamskom Banjom: vjeruje se da bolesne iscjeljuje, slijepima daruje vid, liječi hrome, nepokretne, a naročito pomaže nerotkinjama, mnoge je od utapanja u moru izbavila, štetočine mnogo puta otjerala i uništila, i druga bezbrojna čuda čini neprestano svim pravoslavnim hrišćanima koji joj pobožno i sa vjerom pristupaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana