Чудотворна икона са Свете Горе стиже у Бањалуку 

Вања Жарковић
Чудотворна икона са Свете Горе стиже у Бањалуку 

БАЊАЛУКА - Чудотворна икона Богородице Брзопомоћнице из манастира Дохијара на Светој Гори, биће свечано дочекана на Духовски уторак, 6. јуна у храму Светог великомученика Георгија у бањалучком насељу Паприковац.

Ово је потврдио за „Глас Српске” парох паприковачки, јереј Слободан Марин и додао да икона стиже "благословом нашег Преосвећеног владике Јефрема и трудом честитих парохијана".

- Тога дана у нашем храму биће служена Света архијерејска Литургија у присуству великог број вјерника. Велика нам је част што наша парохија дочекује ову светињу и овом приликом позивам вјернике из цијеле Републике Српске и региона да дођу и да се поклоне Чудотворној икони. Пред Иконом ће се непрестано читати Акатист до касних вечерњих часова до недјеље 11. јуна након чега ће се једном недјељно након вечерњег богослужења читати Акатист Пресветој Богородици - рекао је отац Слободан Марин. 

Према његовим ријечима овај свети дар са Свете Горе ће остати храму Светог великомученика Георгија на Паприковцу. 

Иконе посвећене Богородици спадају међу најпоштованије, између осталог и због тога што се вјерује да ономе ко се искрено моли Мајци Божијој у муци, молитве услишава. Сматра се да су чудотворне моћи Богородице Брзопомоћнице помогле многима који су се помолили пред њом и затражили помоћ. Велики број свједочанстава у нашем времену потврђују да је многе болесне исцијелила, тужне развеселила, а несрећне утјешила.

Храм Светог великомученика Георгија 

Фото: Дражан Поздеровић

Обнова храма Светог великомученика Георгија, (који су у рату 1941. године порушиле усташе,), почела је крајем 2012. године.

- Некада је Паприковац имао свој храм Светог Георгија у данашњој Крајишкој улици, (задужбина Господина Илије Ранкића) поред којег је био парохијски дом, а почело се формирати и православно гробље. Завршетком рата 1945. тадашње власти су одузеле нашој цркви сву имовину на Паприковцу, 14 гробова уништили, земљу испарцелисали и продавали, те насељавали већином расељени народ са Мањаче - испричао је јереј Марин.

Према његовим ријечима на обнаву храма Светог Георгија у бањалучком насељу Паприковац се чекало седам деценија. 

- Наша генерација је дочекала милошћу Божијом да осветимо темеље и саградимо храм уз помоћ приложника наше, али и других парохија - нагласио је отац Марин.

На јесен је планиран завршетак радова на фасади храма и прикупљање средстава за завршетак ограде око храма. 

- Ових дана интензивно се обављају радови на уређењу порте храма, како бисмо што свечаније дочекали са нашим Епископима поменуту Чудотворну икону - истакао је парох паприковачки.

Храм Светог великомученика Георгија обиљежио је недавно славу, а Светој Литургији су присуствовали бројни вјерници. 

Предање о Чудотворној икони

По предању монаштва грчког манастира Дохијара на Светој Гори, испред старе манастирске трпезарије на зиду је била живописана једна веома стара Богородичина икона. Пред овом иконом, био је пролаз којим су оци одлазили у трпезарију. Једне ноћи 1664. године, монах по имену Нил је пролазећи по обичају испред иконе са упаљеним свијећама, чуо ријечи: “Више не пролази овуда са свијећама и не чади ми икону.” Међутим, он није придао великог значаја овом догађају и наставио је по свом обичају да пролази истим пролазом са упаљеним свијећама.

Неколико дана касније је поново чуо исти глас и након тога ослијепио. Убрзо послије тога, монах Нил се клечећи преко пута свете иконе, молио непрекидно данима и ноћима. Након неколко дана јавио му се поново глас: “Услишена је твоја молитва и нека ти буде опроштено и нека прогледаш као раније. Објави осталим оцима, подвижницима и братији да сам ја Мајка Бога Логоса и од Бога покров овом манастиру Светог Архангела и помоћ и моћна заштитница, која о њему промишља као браниоц и управитељ. И нека ме од сада монаси призивају за сваку своју потребу, а ја ћу брзо услишити молитву њихову и свих православних хришћана који ми са побожношћу прибјегавају, јер се зовем Брзопомоћница.”

Након тога Нил је поново прогледао. Од тада више нико није туда пролазио према трпезарији, него је мјесто око Свете иконе са великим поштовањем и достојанством ограђено. Пошто се  одатле пружа поглед према западу, а простора није било много, са десне стране чудотворне иконе подигнут је Свети храм, на чијем су живописању радили најбољи умјетници, посвећен Пресветој Богородици, чудотворној Брзопомоћници. Сваке вечери и сваког јутра служи се молбени канон пред овом светом иконом на Светој Гори.

Изљечења и чуда

Сва изљечења и многа друга чуда која је Пресвета Богородица Брзопомоћница од тада учинила и чини сваког дана није могуће забиљежити. Показала се другом Силоамском Бањом: вјерује се да болесне исцјељује, слијепима дарује вид, лијечи хроме, непокретне, а нарочито помаже нероткињама, многе је од утапања у мору избавила, штеточине много пута отјерала и уништила, и друга безбројна чуда чини непрестано свим православним хришћанима који јој побожно и са вјером приступају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана