Svečani doček čudotvorne ikone u Banjaluci

V.Ž.
Svečani doček čudotvorne ikone u Banjaluci

BANjALUKA - Čudotvorna ikona Bogorodice Brzopomoćnice iz manastira Dohijara na Svetoj Gori, biće svečano dočekana, danas, na Duhovski utorak u hramu Svetog velikomučenika Georgija u banjalučkom naselju Paprikovac.

Srpska pravoslavna paprikovačka parohija pozvala je vjernike da doću na svečani doček.

Sveta arhijerejska liturgija biće služena u devet časova.

Paroh paprikovački, jerej Slobodan Marin rekao je ranije za „Glas Srpske“ da ikona stiže "blagoslovom našeg Preosvećenog vladike Jefrema i trudom čestitih parohijana".

- Toga dana u našem hramu biće služena Sveta arhijerejska Liturgija u prisustvu velikog broj vjernika. Velika nam je čast što naša parohija dočekuje ovu svetinju i ovom prilikom pozivam vjernike iz cijele Republike Srpske i regiona da dođu i da se poklone Čudotvornoj ikoni. Pred Ikonom će se neprestano čitati Akatist do kasnih večernjih časova do nedjelje 11. juna nakon čega će se jednom nedjeljno nakon večernjeg bogosluženja čitati Akatist Presvetoj Bogorodici - rekao je otac Slobodan Marin. 

Prema njegovim riječima ovaj sveti dar sa Svete Gore će ostati hramu Svetog velikomučenika Georgija na Paprikovcu. 

Ikone posvećene Bogorodici spadaju među najpoštovanije, između ostalog i zbog toga što se vjeruje da onome ko se iskreno moli Majci Božijoj u muci, molitve uslišava.

Pred ovom ikonom mole se u svim slučajevima kada je potrebna brza i dejstvena pomoć, u nedoumici kako postupiti, pri različitim oboljenjima, bilo onkološkim, kao i kod pomoći pri rođenju deteta.

Na Svetoj Gori, u manastiru Dohijar, nalazi se prototip ove ikone, koji je prema crkvenom predanju naslikan u 10. vijeku, za života osnivača manastira, prepodobnog Neofita.

Najčuvenija je ikona Svete Gore, poslije čudotvorne ikone Vratarica iz manastira Iviron i ikone Dostojno Jest iz Vatopeda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana